Warm blijven tijdens je winterwandeling

Je zult het ongetwijfeld al gemerkt hebben. De warmte is uit de lucht en de ochtenden voelen kouder aan. We maken ons op voor de winter, we trekken vaker onze jas aan voor een wandeling.

Regelmatig krijg ik vragen over hoe je je het beste kunt kleden als je gaat wandelen. Je wilt het niet te warm hebben, maar ook geen kou lijden.

 

 

Warm de winter door dankzij het 3-lagensysteem

Wist je dat het combineren van drie verschillende lagen kleding zorgt dat je je temperatuur tijdens het wandelen makkelijk kan regelen?

Je mag het als je naar buiten gaat best een beetje fris hebben. Dat zet je lichaam namelijk ‘aan’, je voelt letterlijk wat voor weer het is en je lichaam zal daarop gaan reageren door meer lichaamswarmte te produceren. Na tien minuten lopen zul je het al warmer hebben.Je kunt dan een laag kleding uitdoen.

 

Hoe ga je van start

Zorg voor gemakkelijk zittende kleding.

Begin met de basislaag, dit is je ondergoed, bijvoorbeeld een thermo sportshirt die je lichaam warm houdt en zweet afvoert naar de tussenlaag.

 

De tweede laag zorgt voor een isolerende laag. Een fleecetrui is een goed voorbeeld om aan te doen. Door het wandelen heb je warmte gecreëerd die deze laag heel goed vasthoudt.

 

De derde laag is de jas. Deze beschermt je tegen wind en regen.

Een gore-tex jas is hier een goed voorbeeld van. Deze is zo gemaakt dat zweetdruppels naar buiten worden geleid, maar de grotere regendruppels niet naar binnen komen. Je zult het verschil merken met een regenjas. Die houdt ook je warmte en zweet vast waardoor je het snel warm krijgt of zelfs oververhit kan raken. 

Je kunt ook kiezen voor een softshell jas. Deze is waterafstotend en uitstekend te dragen in dit jaargetijde. 

Als er meer kans is op zware regenbuien doe je er goed aan om een hardshell jas te dragen. Die is wel waterdicht zodat je langer droog blijft tijdens een regenbui.

 

Als het koud is kan het lekker zijn om een muts of pet op te doen. Het dragen van een hoofddeksel voorkomt dat teveel warmte via je hoofd het lichaam verlaat.

 

Ook met wat kouder weer kun je prima elke dag aan je beweging werken.

Drie keer per dag een stuk wandelen helpt je al je conditie te verbeteren.

Zo kun je in de ochtend, middag en avond tien minuten wandelen.

Buiten zijn geeft ook een boost aan je immuunsysteem. Daglicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, wat goed is voor je botten en spieren.

 

Heb je moeite om in beweging te komen, schrijf je in voor de ChiWalking workshop op zondag 30 oktober. Of kijk op deze pagina voor meer informatie.

 

Veel plezier met de najaarswandelingen!

Groetjes Evert Aldewereld