Wandelen in Almere

Wandelen in Almere

In Almere kan je kilometers wandelen door de mooie natuur. Je kijkt je ogen uit in het Vroege Vogelbos, Wilgenbos of Stadslandgoed De Kemphaan.

Almere is zo gebouwd dat dat je in elk stadsdeel kan wandelen door een stadspark. 

Hierdoor kunnen inwoners, maar ook dagjesmensen en straks ook bezoekers van de Almeerse Floriade genieten van de groene stad.

Kies je wandelroute -en ga op pad

Elke maand zal ik een mooie wandelroute voor je samenstellen. Deze zijn geschikt om zowel hardlopend als wandelend af te leggen. Maak vooral onderweg een mooie foto en deel deze op je socialmedia met #meerbewegen

 


Wilgenbos, grote Vaartweg Almere

Wandelen in het Wilgenbos Almere
Het Wilgenbos Almere Buiten

Het Wilgenbos is een voormalig zandwinplaats. In de loop van de jaren 60 zijn er wilgenzaadjes door de wind verspreid waardoor in dit bos hele grote Wilgenbomen aanwezig zijn.

Vanaf de parkeerplaats Wilgenplaats -tegenover voormalige gevangenis- kan je je auto of fiets achterlaten voor een mooie wandeling van ongeveer 5 kilometer. In dit gebied zijn honden niet meer toegestaan.

Het bos is 99% onverhard en loopt over heerlijk zacht gras. Voor het houten bruggetje heb je in de zomer de lekkerste bramen die aan de rechterzijde van het pad groeit. 

In het midden van het bos ligt de zandplas. De wandelroute loopt hieromheen.

Onderweg zie je diverse kijkschermen waar je de watervogels op het water kunt spotten. Halverwege deze wandelroute kom je het water De Vaart Tegen. Eventueel kan je hier je wandelroute verlengen richting Lepelaarplassen.

Hou je van Barefootwandelen dan is deze plek uitstekend geschikt om zonder schoenen hier te wandelen.

Vooral als het regent heeft voelt het natte gras heerlijk aan je voeten. Let wel op dat door de vocht het in de zomer veel muggen aanwezig kunnen zijn.

Locatie Wilgenbos Almere


Het Vroege Vogelbos Almere Haven

Aan de rand van dit bos vind je theehuis het Eksternest waar je heerlijke koffie, thee en lekkernijen kunt drinken en eten. Naast het Eksternest vind je de schaapskooi.

In 1972 - mijn geboorte jaar- werd de eerste boom aangeplant. Nu is het een van de oudste en meest gevarieerde bos in Almere. Je vind er zelfs vlierbessen, fluitenkruid en hazelnoten.

Naast wandelen over onverharde paadjes kan je de schaapskooi bezoeken. Ruim 200 schapen zorgen voor de begrazing rond de Schaapskooi en de wieders rond Het Eksternest. De schapen zorgen ook voor het ruimen van de reuzenberenklauw.

De schapen eten de toppen van deze planten, zodat ze geen bloemen en zaad vormen.

De naam Vroege Vogelbos dankt zijn naam aan het radioprogramma Vroege Vogels van de Vara dat hier jarenlang is opgenomen.

 

Wandelroute Vroege Vogelbos Almere

wandelroute almere haven

Bij Het Eksternest vind je meerdere korte wandelroutes die over onverharde paden leiden.

 

Wandelroute kinderen

De korte route is het ontdekkingsroute voor de aller kleinste. Met je (klein) kind wandel je door de natuur en ontdek je vossenklauwen in de bomen, leuke versierde paaltjes en natuurlijk zijn er houten vogels te spoten op de boomstammen.

Halverwege de route kom je een ware tijdtunnel tegen waar je doorheen kan kruipen.

Na deze ontdekkingstocht kunnen de kleinste limonade drinken bij Het Eksternest.

 

Wandelroute volwassenen

Een ondekkingstocht van volwassen begint bij Het Natuur-ontdekpad bij de Schaapskooi.

Wandel samen met je vriendin over dit kronkelende pad en laat je leiden door de vele vogels die in de ochtend naar je fluiten.

Deze route loopt door het hele park.

Naast wandelen kan je ook regelmatig meedoen met de ChiWalking workshop die ik in de mooie bos geef.

 

Locatie Vroege Vogelbos Almere