Hoe Evert zich voorbereidt op de loodzware Marathon des Sables

Op weg naar de woestijn: mijn ultieme uitdaging – de Marathon des Sables!

marathon des sables met evert uit Nederland

Als wandeltrainer krijg ik vaak de vraag waar ik nu weer voor aan het trainen ben. Nou, dit jaar, in 2025, staat er iets heel bijzonders op de planning: de Marathon des Sables! Dit is geen gewone marathon, maar een loodzware woestijnrace van ongeveer 120 km, die in september op Fuerteventura plaatsvindt. Dagenlang rennen door de zinderende hitte, met alleen je rugzak met proviand en de brandende zon als gezelschap.

 

Waarom Deze Extreme Uitdaging?

De Marathon des Sables is voor mij meer dan alleen een race. Het is de ultieme test van zowel mijn fysieke als mentale kracht. De extreme omstandigheden, de prachtige natuur en de kans om mijn grenzen te verleggen, maken dit tot een unieke ervaring waar ik enorm naar uitkijk.

Wat houdt het precies in?

  • 120 km door de woestijn: Een heel stuk verder dan een 'normale' marathon!
  • Extreme hitte: Temperaturen kunnen overdag oplopen tot 30 graden Celsius.
  • Waterpunten: Gelukkig zijn er checkpoints waar we ons water kunnen aanvullen.
  • 5 liter water na de finish: Dit is voor persoonlijke verzorging, koken of een klein wasje.
  • Kamperen in de woestijn: Geen luxe hotels, maar slapen in je tentje midden in de natuur.
  • Minimale bepakking: Alles wat je nodig hebt (eten, kookgerei, slaapspullen etc.) moet in een zo licht mogelijke rugzak.

Kortom: een minimalistisch avontuur dat ik met veel plezier aanga!

 

Op weg naar de woestijn: Mijn trainingsschema

Het is geweldig om zo'n gedurfd doel als de Marathon des Sables te hebben! Voor veel wandelaars is zo'n extreme uitdaging in één keer misschien een brug te ver. Daarom is het slim om het op te splitsen in kleinere, bereikbare mijlpalen.

Om me goed voor te bereiden, ben ik weer gestart met hardlopen. Na een jaar van voornamelijk lange wandelingen was het even omschakelen, maar ik merk al snel dat het me goed doet. Ik combineer korte hardloopsessies met wandelingen waarbij ik een lichte rugzak meeneem. Zo raak ik vertrouwd met het dragen van gewicht en kan ik mijn lichaam geleidelijk aan sterker maken.

De komende maanden staan in het teken van intensieve training. Samen met mijn broer René zoeken we uitdagende tochten uit, waarbij we onze uitrusting en voeding testen. Daarnaast werken we aan een gevarieerd trainingsprogramma met een mix van wandelen, hardlopen, trailruns en krachttraining. Het doel is om zowel fysiek als mentaal helemaal klaar te zijn voor de Marathon des Sables.

Elke week plannen we een paar stevige wandelingen met bepakking en doen we een aantal hardloop intervaltrainingen. Die intervaltrainingen zijn voor mij een uitstekende manier om mijn hart-longfunctie te verbeteren, waardoor mijn hart efficiënter bloed rondpompt en ik veel minder snel verzuur dan in het begin. Voor René is het vooral belangrijk dat zijn benen wennen aan de extra belasting van het wandelen met een rugzak, wat voor mij iets minder een uitdaging is.

 

Trainingsupdates en uitdagingen

In maart legde ik iets meer dan 20 kilometer af in de omgeving van Lage Vuursche. Het was die dag rond de 20 graden en samen met andere hardlopers beleefden we een leuke en sportieve dag, georganiseerd door Trail-running.eu vanaf kampeerterrein De Zevenlinden.

Je hebt er misschien al een leuke post over voorbij zien komen op Instagram. Het was voor mij een prima test om te kijken of ik al twee lussen van tien kilometer kon maken. En tuurlijk denk ik onderweg weleens: "Waar doe ik het voor?", maar bij elk nieuw pad dat ik insloeg was het weer genieten. Bij de finish luidde ik trots de koeienbel.

Samen met René heb ik twee weken later opnieuw die 20 kilometer door het Amsterdamse Bos gerend. Op een frisse woensdagochtend, rond half negen, gingen we op pad. Het was nog koud, een graad of vijf, maar gelukkig brak de zon al snel door. Met een rugzak van ruim zeven kilo liepen we over de prachtige onverharde paden. Zo'n rugzak haalt de vaart er wel uit. Het is dus goed om regelmatig met zo'n last te oefenen, zodat je lichaam, pezen en spieren aan die extra belasting wennen. Wat smaakte die koffie met verse appeltaart bij Paviljoen Chez Faviéna na afloop heerlijk!

 

Update wandeltraining

Wandelen in tirol Oostenrijk

In april beklom ik in Tirol (Oostenrijk) indrukwekkende hoogtes. Door te wandelen in de bergen daag je je hart en longen extra uit – zelfs op 3000 meter door de sneeuw, met een zuurstofgehalte van 89%! Dit is een hoogtestage bij uitstek: de ijle lucht stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Bovendien is bergwandelen een geweldige manier om je beenspieren, met name je kuiten, te versterken. De grotere belasting zorgt ervoor dat je lichaam in rust sterker wordt, klaar voor de volgende tocht.

René trok drie weken naar Peru en trotseerde daar op ruim 4000 meter hoogte twee vierdaagse trektochten. Met een dagrugzak op de rug, wandelstokken in de hand en een gids voorop, heeft René een intensieve training gehad in het wandelen op grote hoogte, met minimale luxe.

Eenmaal terug in Nederland plannen we in mei een halve marathon met een rugzak van 7 kilogram door het Amsterdamse Bos. We voegen ook extra heuvels toe om meer hoogtemeters te maken, wat de training extra pittig maakt – precies wat we nodig hebben.

Naast deze halve marathon trainen we zelf door vaker en langer met rugzak te wandelen. Uiteindelijk streven we ernaar om twee keer per week een uur te wandelen/joggen en in het weekend een langere tocht te maken om meerdere uren achter elkaar in beweging te zijn. Het voordeel van langere tochten is dat je je vetverbranding activeert. Vetverbranding zorgt ervoor dat je minder snel verzuurt en de 'beruchte man met de hamer' minder snel tegenkomt.

 

 

Begin mei stond ik aan de start van de Austerlitz trail, georganiseerd door Trailrunning. Ditmaal ging ik voor de 30 kilometer!

Het traildorp was opgezet vanaf de KNVB campus. De start en de verzorgingspost waren handig bij elkaar geplaatst, zodat je na elke lus van tien kilometer terugkeerde naar het beginpunt. Daar kon je even kletsen met andere lopers, wat eten en drinken pakken, en wat rekoefeningen doen voordat je aan de volgende lus begon. Tijdens de laatste tien kilometer begon de vermoeidheid toe te slaan; ik was al een paar uur onderweg. Het hielp me om de laatste vijf kilometer af te wisselen tussen rennen en wandelen. Het 60-seconden-ren, 60-seconden-wandel schema hielp me gefocust te blijven en mijn tempo niet te laten zakken. Voor het eerst voltooide ik drie verschillende rondes, dus ik haalde de dertig kilometer! Na afloop waren mijn benen wat gevoelig, maar dat hoort erbij. Met een trotse medaille om mijn nek keerde ik tevreden huiswaarts.

 

Ons huidige trainingsschema

Inmiddels hebben we een mooi trainingsschema opgesteld:

  • Twee keer per week: Een wandeling van 60 minuten, telkens met een rugzak van 7 kilogram om te wennen aan het gewicht tijdens de Marathon des Sables. Binnen dit uur variëren we de training. Dit kan bijvoorbeeld een kwartier wandelen op tempo zijn, gevolgd door een kwartier interval (60 seconden rennen en 60 seconden wandelen), dan weer een kwartier op tempo wandelen en nog een keer de interval.
  • Eén keer per week: Een langere afstand om je lichaam en geest uit te dagen. Dit mag een rustige training zijn. Zelf ben ik begonnen met sportvasten: trainen op een lege maag om zo je vetverbranding te stimuleren. Het gevolg is dat je langer energie hebt om goed te kunnen presteren en veel minder afhankelijk bent van suikerrijke producten tijdens en na je training.

De komende maanden gaan we samen op pad voor een lange trektocht, waarbij we afwisselend joggen en wandelen met bepakking. Ook zullen we ergens een paar heuveltrainingen plannen om de omgeving van Fuerteventura na te bootsen. In de zomer plannen we een tweedaagse in de natuur waarin we een 'generale repetitie' houden. Dan moet alles samenkomen: slapen op een dun matje, zelf eten meenemen en twee lange dagen op pad om onszelf en het materiaal tot het uiterste te testen.

 

We hebben er enorm veel zin in!

Deel jouw sportieve doelen!

Evert in de voorbereiding marathon des sables fuerteventura

Heb jij ook een sportief doel als de Marathon des Sables? Of wil je je team of club helpen bij het opstellen van een trainingsschema? Neem dan gerust contact met me op via het contactformulier op aldefit.nl. Samen kunnen we kijken hoe we jouw doelen kunnen bereiken!

 

Volg mijn avontuur!

Wil je op de hoogte blijven van mijn trainingsavontuur naar de Marathon des Sables? Volg me dan op Instagram: @Aldefit.nl. Daar deel ik regelmatig updates over mijn trainingen, voorbereidingen en uitdagingen.

En vergeet niet te genieten tijdens jouw avontuur! Of het nu een grote uitdaging is zoals de Marathon des Sables, of een kleiner sportief doel, het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van de weg ernaartoe.

Sportieve groetjes,

Evert Aldewereld, wandeltrainer bij Aldefit.nl

Laat hier je bericht achter

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.