Zo bouw jij aan een goede weerstand

Verbeter je weerstand en voorkom verkoudheid

Het is geen geheim dat we vaker ziek worden tijdens de koude seizoenen. Van lichte verkoudheid tot de griep - het kan ons allemaal overkomen. Wil je weten hoe je jouw weerstand kunt verhogen en ziekte kunt voorkomen? Hier zijn drie belangrijke pijlers die kunnen helpen:

  • Rust
  • Voeding
  • Beweging

Lees verder om te ontdekken hoe je deze pijlers in je dagelijkse routine kunt integreren en je gezond kunt blijven tijdens de wintermaanden.

 

Neem voldoende rust voor herstel van het lichaam

Om je lichaam volledig te laten herstellen, is het nemen van voldoende rust van cruciaal belang. Het negeren van stress en spanningen kan je gezondheid ondermijnen en zelfs ziekte veroorzaken.

Om je lichaam in balans te houden, is het essentieel om dagelijks voldoende rust te nemen. Als je een drukke dag hebt gepland, moet je regelmatig pauzes nemen om op adem te komen en te ontspannen. Neem een korte pauze om te ontspannen en je geest even rust te gunnen.

 

Niet elke dag intensief sporten

 Het nemen van pauzes tijdens het sporten is essentieel voor een gezond lichaam. Overmatige training kan schadelijk zijn en zelfs leiden tot uitputting.

Om blessures te voorkomen, is het aan te raden om elke andere dag te sporten en te stoppen voordat je uitgeput raakt. Op deze manier voorkom je overbelasting van je spieren.

Geef je lichaam de kans om te herstellen door de dag na het sporten rust te nemen. Door te rusten kan je lichaam zichzelf versterken en zal het immuunsysteem niet worden aangetast.

 

Tips voor een betere nachtrust

Een tekort aan slaap kan leiden tot vermoeidheid en verhoogt de kans op ziektes. Vooral tijdens drukke, hectische en stressvolle periodes is het risico op een slechte nachtrust groot. Om je lichaam en geest in topconditie te houden en je weerstand te verhogen, is het belangrijk om voldoende te slapen. Een nachtrust van 7 tot 8 uur is ideaal. Zorg voor een rustige en koele slaapomgeving om jezelf in slaap te helpen. Voordat je gaat slapen, is het aan te raden om minstens een half uur geen gebruik te maken van je telefoon of tablet en in plaats daarvan een boek, tijdschrift of roman te lezen. Dit bevordert de ontspanning van je geest. Als je geen fan bent van lezen, kan bewust ademen ook helpen om je lichaam te ontspannen en klaar te maken voor de nachtrust. Tijdens het slapen geef je jezelf de kans om gebeurtenissen en indrukken te verwerken en laad je je batterijen op voor de volgende dag. Dit zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen drukte en hectiek en voorkomt dat stress zich opbouwt in je lichaam.

 

Zo ontspan je met bewuste ademhaling

Bewuste ademhaling kan helpen om te ontspannen voordat je gaat slapen of op elk moment van de dag.

Zo gaat het in zijn werk:

  • Ga op je rug liggen en adem in door je neus. Adem langer uit dan je inademt.
  • Door het verlengen van de adem zorg je ervoor dat de zuurstof en koolzuur optimaal in balans komt.
  • Na een uitademing hou je kort je adem in en haal je daarna weer rustig via je neus adem. Adem daarbij niet te diep maar wel richting je buik.
  • De buikademhaling en het langer uitademen met adempauze zorgt ervoor dat je hartslag en bloeddruk daalt en je lichaam goed kan ontspannen.
  • Door bewust te ademen komt je lichaam tot rust en ontvangen je organen en spieren maximaal zuurstof om goed te kunnen functioneren.
  • Door elke avond bewust te ademen zal je sneller in slaap komen en uitgerust de volgende dag opstaan.
  • Door elke avond bewust te ademen zal je sneller in slaap komen en uitgerust de volgende dag opstaan.

Een gezonde levensstijl met groente en fruit

Een dagelijkse inname van minimaal twee stuks fruit en drie ons groente wordt aanbevolen voor een gezonde levensstijl. Groenten en fruit zitten boordevol vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken.

Daarnaast is het raadzaam om onbewerkt voedsel te eten. Dit bevat geen toegevoegde ingrediënten zoals suiker of andere houdbare producten. Probeer het eens een weekje en pas desgewenst je eetpatroon aan. Een gezonde levensstijl versterkt immers het immuunsysteem.

Hier lees je meer over gezonder eten

Blijf actief tijdens de herfst en winter

Terwijl de dagen korter en kouder worden, is het verleidelijk om binnen te blijven. Maar het is belangrijk om dagelijks tijd buiten door te brengen en te bewegen. Frisse, schone lucht is goed voor zowel je lichaam als je geest. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling in het park om wat zonlicht op te vangen en vitamine D aan te maken. Dit helpt niet alleen bij je gezondheid, maar ook bij je humeur. De vitamine D die je nodig hebt, kun je vinden in vette vis, melkproducten en sinaasappels. Een dagelijkse, korte wandeling van ongeveer 20 minuten kan je een energieboost geven en je geest weer nieuwe inspiratie geven voor thuis.

Overweeg de ChiWalking workshop om nog meer uit je wandelingen te halenZo blijf je actief zelfs tijdens de koudere seizoenen.

 

Voordelen van voldoende water drinken

Het is belangrijk om dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Voldoende hydratatie kan je immuunsysteem versterken, afvalstoffen uit het lichaam verwijderen en de slijmvliezen in goede conditie houden om verkoudheid en griep te bestrijden.Het is goed om gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Voldoende kraanwater drinken kan je weerstand verhogen. Het helpt om de afvalstoffen in je lichaam af te voeren en je houdt je slijmvliezen in conditie om verkoudheid en griep te bestrijden.

Het wordt aangeraden om water, thee en koffie zonder suiker te drinken. Na een wandeling is het goed om twee glazen water te drinken om het vochtverlies aan te vullen.

Drink het liefst water, thee en/of koffie zonder suiker. Ook is het goed om na je wandeling twee glazen water te drinken om je vochtverlies aan te vullen.

 

Bonus: was je handen regelmatig

Verhoog je weerstand: Bescherm jezelf tegen bacteriën en virussen
Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen het overdragen van bacteriën en virussen om je weerstand te verhogen. Onbewust raak je vaak je gezicht aan, waardoor virussen en bacteriën sneller worden overgedragen via de ademhaling. Dit is vooral belangrijk tijdens griepepidemieën of verkoudheidsgolven. Een simpele oplossing is om regelmatig je handen te wassen. Als je moet hoesten, hoest dan in de kom van je elleboog.

 

Een positieve mindset draagt bij aan een gezond leven

Je mentale houding heeft ook invloed op je welzijn. Negatieve gedachten kunnen je ziek maken, dus is het belangrijk om vooral positief te denken.

Concentreer je op het heden en geniet van de kleine momenten in het leven. Hierdoor ben je beter in staat om tegenslagen te verwerken.

Natuurlijk kan het leven soms tegenzitten, maar je kunt jezelf aanleren om positiever te denken en te handelen. Probeer minder leuke gebeurtenissen en negatieve emoties in perspectief te plaatsen, zodat ze geen onnodige spanning en stress veroorzaken.

Ik hoop dat deze tips je helpen om goed voor jezelf te zorgen, zodat je weerstand en gezondheid opbloeien. Hierdoor ben je minder vaak ziek en verkouden.

 

Ik hoop dat deze aandachtspunten je helpen goed voor jezelf te zorgen en een betere weerstand en gezondheid te ontwikkelen. Zo ben je minder vaak verkouden of grieperig.