Weet jij hoe eerste hulp verleent?

Uit onderzoek is gebleken dat er steeds meer buiten gesport wordt. 

Deels komt dit doordat vanwege de corona maatregelen sportscholen gesloten zijn en er uitgeweken wordt om buiten te sporten.

Daarnaast is Nederland massaal gaan hardlopen en wandelen. Het voordeel hiervan is dat je weinig nodig hebt om deze leuke sport te doen - trek je (hardloop)schoenen aan en ga op pad.

Buiten sporten heeft zo zijn voordelen, je kan op ieder moment naar buiten en bent niet afhankelijk van openingstijden en buiten zijn is enorm gezond.

Het nadeel van buiten sporten is dat er geen EHBO koffer of defibrillator bij de receptie van je sportschool ligt in geval van een ongeluk.

Uit mijn recente onderzoek blijkt dat veel buitensporters geen een EHBO-set meenemen. Wel weten veel sporters hoe je bij een hartstilstand moet reanimeren.

 

Afgelopen zomer heb ik met mijn broers de N70 wandeling bij Nijmegen gelopen. 

Dat is een mooie wandeltocht door de heuvels. Op een gegeven moment hoorde wij iemand om hulp roepen. Het klonk nogal ver weg en wisten niet waar het vandaan kwam. Op een gegeven moment kwam er nog een stel aanlopen die ook het hulpgeroep hadden gehoord. Jarenlang heb ik bij Defensie gewerkt en ik ben nu ook ploegleider BHV en weet wat te doen bij een noodsituatie. Samen met mijn broers zijn we gaan zoeken.

Na ruim een kwartier zoeken troffen wij de man aan. 

Hij vertelde dat hij daar al een tijdje lag, maar door de afgelegen plek kwamen er geen wandelaars voorbij is hij om hulp gaan roepen.

We zagen aan de stand van zijn voet dat er mogelijk een breuk had bij zijn enkel.

Mijn broer, die hulpverlener is, en ik hebben zijn voet ondersteund met aanwezige middelen uit de natuur zodat hij zijn voet niet meer kon bewegen. Het stabiliseren helpt de patiënt om erger te voorkomen en vaak zal de pijn dan ook minder worden.  

Mijn andere broer is het alarmnummer gaan bellen voor de ambulance en liep naar de weg om de ambulance op te vangen. In zulke omstandigheden in het bos is het handig om de ambulance op te vangen.

 

Doordat de man in een schaduwrijke omgeving lag hebben we hem bedekt om onderkoeling te voorkomen. Als je lang op de grond ligt, is er grote kans om onderkoeld te raken.

Tijdens het wachten op de ambulance hebben we zijn vriendin gebeld om door te geven wat er aan de hand was. Later hoorde wij dat hij een dubbele breuk in zijn enkel had - hij was dankbaar dat we hem gevonden hadden en hulp geboden hadden.

Zo zie je maar dat een ongeluk altijd aanwezig kan zijn. Daarom is het handig om als buitensporter kennis te hebben hoe je eerste hulp kunt en een EHBO-set bij je te hebben. Zo’n EHBO-set hoeft niet eens heel uitgebreid te zijn.

 

EHBO-set

Dit neem je minimaal mee tijdens het buitensporten

  • driekante doek
  • reddingsdeken/isolatiefolie
  • fluitje (om aandacht te trekken)

 

Extra om aan te vullen

  • flesje water
  • tekentang
  • zoute drop en druivensuiker
  • handschoenen 
  • mondkapje
  • desinfectiemiddel (handen of voor de wond) 
  • pleisters en een noodverband

 


Ik ben benieuwd of jij weet hoe je Eerste Hulp kunt verlenen bij sportongelukken.

Wil je deze vragenlijst invullen?  Het kost ongeveer drie minuten om mijn vragenlijst in te vullen. Delen is altijd fijn voor meer bereik.