Met ChiWalking loop je prettiger en efficiënter
Ervaar jij weleens pijn tijdens het wandelen? In je heupen of je knieën? Of raken je benen al vermoeid na een wandeling van 5 of 10 kilometer? Grote kans dat je niet op de juiste manier loopt. Met ChiWalking voorkom je deze problemen. Het is een looptechniek waardoor je prettig, relaxed en pijnvrij loopt. En bovendien een stuk efficiënter.
In deze blog vertel ik je alles over ChiWalking. Wat het precies is, wat de voordelen zijn en hoe het je helpt meer te genieten van het wandelen. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.
Wat is ChiWalking?
ChiWalking is een looptechniek waarbij de houding van je hele lichaam centraal staat en je zo de energie in je lichaam beter laat stromen. Je loopt daardoor veel relaxter en verkleint de kans op loopblessures. Omdat je ook efficiënter loopt, kun je veel langere afstanden aan zonder echt moe te worden.
Bij ChiWalking staat je lichaam rechtop, zodat je ruggengraat je hele lichaam draagt. Hierdoor kan de rest van je lichaam ontspannen en loop je dus veel prettiger. Ook voel je hierdoor meer energie stromen dan wanneer je meer ingezakt loopt, zoals helaas de meeste wandelaars nog doen.
Ik vergelijk het in mijn workshops altijd met een tuinslang: als die in elkaar gekonkeld is, stroomt het water niet goed door; is hij mooi uitgestrekt, dan loopt het water er soepeltjes door.
De looptechniek van ChiWalking
Zoals gezegd begint het met de juiste houding. Je rug is recht, zodat je core in balans is. Vervolgens maak je gebruik van de zwaartekracht tijdens het lopen. In plaats van te vechten tegen de zwaartekracht – wat alleen maar energie kost – omarm je het in jouw voordeel.
Door je rechte rug daarbij iets voorover te hellen val je licht voorover, wat je opvangt met je bovenbeen. Zo ‘val’ je als het ware vooruit, waardoor het lopen minder moeite kost. Want je gebruikt niet meer je kuiten om af te zetten, maar tilt eigenlijk gewoon je voet op die steeds vlak voor je op de grond landt.
Dit voorkomt ook blessures, omdat je nu meer je grotere en sterkere bovenbeenspieren gebruikt in plaats van je kwetsbare kuiten. Ook maak je iets minder grote passen, waardoor je minder hard op je hak landt, wat enorm scheelt in de belasting. Als je namelijk hard op je hak terechtkomt, werkt dat door in je hele lichaam. De energie trilt dan altijd naar het zwakste punt: je knie, je onderrug of je nek. Met alle nare gevolgen van dien.
Met de kleinere passen van ChiWalking land je meer op de boog van je voet die zorgt voor een natuurlijke demping.
Efficiënter lopen met ChiWalking
Hoewel je kortere passen loopt, kun je het lopen veel langer volhouden. Je grotere bovenbeenspieren verzuren immers veel minder snel dan je kleinere spieren. Zo heb ik laatst een cursist geholpen die voorheen al na 5 kilometer moe werd in haar benen. Nadat ze op ChiWalking was overgestapt, liep ze moeiteloos 15 kilometer. Zonder pijn en zonder moe te worden.
Je kunt er zelfs nog veel verder mee lopen. Vorig jaar liep ik zelf de Kennedy Mars – een tocht van 80 kilometer! Ik had er niet eens hard voor getraind en had in de voorbereiding maar één keer een lange tocht van 40 kilometer gelopen. Toch volbracht ik de Kennedy Mars zonder problemen in een mooie tijd van 16 uur. Pijnvrij en volledig ontspannen. Ik heb zelfs heerlijk genoten van de omgeving tijdens het wandelen en geen enkel moment gedacht aan de lange afstand.
Loop je dan ook sneller? Dat niet zozeer, want daar is de techniek ook niet voor bedoeld. Maar je houdt het lopen wel veel langer vol en kunt zo meer genieten in het moment.
Hoe kun je ChiWalking leren?
ChiWalking is bedacht door Danny en Katherine Dreyer en staat uitgebreid beschreven in hun bestseller ChiWalking. Ook zijn er op YouTube veel instructievideo’s te vinden. Dat helpt je zeker om te begrijpen wat ChiWalking is en hoe het er in de basis uitziet.
Toch geldt bij het aanleren van looptechnieken dat je dit het beste kunt leren onder begeleiding. Een ervaren loopcoach kan echt met je meekijken en je ter plekke wijzen op je houding plus suggesties geven voor verbetering. In mijn workshops maak maak ik hierbij gebruik van video-opnames, zodat je ook zelf kunt terugzien hoe je loopt. Dan weet je echt wat je doet.
Het leren van ChiWalking hoeft helemaal niet lang te duren: met een of twee sessies heb je de techniek al onder de knie. Zelf werk ik het liefst met twee sessies van 1,5 uur, zodat je in de tussentijd thuis kunt oefenen en we het in de tweede sessie kunnen analyseren. Maar ik kan het je ook in één langere sessie leren als dat beter uitkomt. Kijk hier naar cursusdagen.
Tip: wissel af met je passen
Wil je zelf al eens voorzichtig ervaren wat ChiWalking voor een effect kan hebben, oefen dan eens op een recht stuk de volgende situatie: begin te lopen met grote passen in een hoog tempo en zet zo een pas of dertig; ga vervolgens kleinere passen zetten, terwijl je rechterop gaat lopen en je hetzelfde tempo aanhoudt. Wat voel je? Als het goed is, merk je al dat je een stuk lichter loopt.
Voordelen van ChiWalking
Tot slot zet ik nog even de voordelen van ChiWalking op een rijtje:
- Efficiënter lopen – doordat je rechtop loopt en je bovenbeenspieren meer gebruikt, verbruik je minder energie en loop je veel efficiënter
- Langer afstanden afleggen – daardoor kun je met relatief weinig training toch veel langere afstanden afleggen (zonder echt moe te worden)
- Pijnvrij lopen – je core is meer in balans en je landt beter op je voeten, waardoor je geen pijn meer ervaart tijdens het lopen
- Minder blessures – ook doordat je minder vanuit je kwetsbare kuiten loopt en je ruggengraat je lichaam draagt, heb je minder kans op kuit-, knie- en rugblessures
- Meer genieten – alles bij elkaar zorgt ervoor dat je meer energie hebt om te genieten tijdens het wandelen.
Happy ChiWalking!
Meer weten over ChiWalking?
Neem contact met me op of bekijk mijn wandelagenda voor de cursussen ChiWalking en andere leuke wandeltrainingen.