Bereid je voor op de winterwandelingen: tips voor de juiste kledingkeuze

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: de warmte is uit de lucht en de ochtenden voelen kouder aan. We maken ons op voor de winter en dat betekent vaker onze jas aantrekken voor een wandeling. Maar hoe kleed je je het beste voor zo'n wandeling? Vaak krijg ik deze vraag en in dit artikel geef ik je tips om niet té warm, maar zeker ook niet té koud te kleden.

 

warme kleding tijdens je winterwandeling

Warm de winter door dankzij het 3-lagensysteem

Reguleer je lichaamstemperatuur tijdens het wandelen met drie kledinglagen

Wist je dat je door het dragen van drie lagen kleding tijdens het wandelen gemakkelijk je lichaamstemperatuur kunt regelen? Het is prima om het een beetje koud te hebben wanneer je naar buiten gaat. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd en reageert het door meer lichaamswarmte te produceren. Na slechts tien minuten lopen zul je al merken dat je het warmer krijgt. Op dit moment kun je een laag kleding uittrekken om comfortabel verder te wandelen.

 

Hoe te beginnen

lekkere warme kleding voor je wandeling

Om te starten, is het belangrijk om comfortabele kleding te dragen.

Begin met de basislaag, dit is de onderste laag, zoals een thermisch sportshirt dat het lichaam warm houdt en zweet afvoert naar de tussenlaag.

De tweede laag fungeert als een isolerende laag. Bijvoorbeeld, een fleecetrui kan gedragen worden om je warmte vast te houden terwijl je wandelt.

De derde laag is de jas, die bescherming biedt tegen wind en regen.

Een goed voorbeeld hiervan is een Gore-Tex jas. Dit type jas zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd, maar grotere regendruppels niet binnendringen. Dit in tegenstelling tot een gewone regenjas, die zweet en warmte vasthoudt, waardoor je snel oververhit raakt.

Een softshell jas is ook een optie, deze is waterafstotend en uitstekend te dragen in deze tijd van het jaar.

Als er een grote kans is op zware regenbuien, is het verstandig om een hardshell jas te dragen. Deze jas is waterdicht en zorgt ervoor dat je langer droog blijft tijdens een regenbui.

Als het koud is, kan het dragen van een muts of pet prettig zijn. Een hoofddeksel voorkomt dat te veel warmte via het hoofd het lichaam verlaat.

Zelfs als het koud is kun je werken aan je conditie

Wandelen is een uitstekende manier om je conditie te verbeteren. Probeer drie keer per dag een korte wandeling van tien minuten te maken.

Buiten wandelen heeft nog meer voordelen, waaronder het versterken van je immuunsysteem. Daglicht helpt bij de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor gezonde botten en spieren.

Als je moeite hebt om jezelf in beweging te krijgen, kun je je inschrijven voor een ChiWalking workshop. Bekijk deze pagina voor meer informatie en de geplande datum.

Veel plezier met je winterwandelingen!

Hartelijke groeten,

Evert Aldewereld