Wandelen om fit te blijven

Opnieuw blijkt uit onderzoek dat de corona-crisis zware impact heeft op de sportdeelname in Nederland. 

Recent onderzoek in opdracht van NOC*NSF (maart 2021) wijst uit dat de corona-crisis aanzienlijke gevolgen heeft voor de sportdeelname in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders (50%) voelt zich minder fit, en meer dan de helft (52%) is sinds de uitbraak van de pandemie minder gaan sporten of helemaal gestopt.

Bovendien geeft 43% van de Nederlanders aan dat ze zich fysiek minder fit voelen, terwijl 41% zich mentaal minder fit voelt. Deze percentages zijn nog hoger voor mensen die zijn gestopt met sporten of minder zijn gaan sporten - 57% voelt zich fysiek minder fit en 49% mentaal.

Toch blijkt uit het onderzoek dat wandelen de populairste sport is in Nederland. Het aantal mensen dat wandelt is gestegen van 20% naar 23% sinds de corona-crisis begon.

Wandeltrainer Evert moedigt mensen aan om meer te bewegen en te beginnen met wandelen. "Een dagelijkse wandeling van 20 minuten kan al positieve effecten hebben. Wandelen is laagdrempelig en vormt een goede basis - het zal je lichaam en geest versterken."

Wandelen is de ideale manier om fit te blijven. Het is flexibel en je kunt het overal en altijd doen. Je verbrandt calorieën en ziet snel verbeteringen in je conditie. Al drie keer per week een half uur stevig wandelen kan al zorgen voor vooruitgang. Belangrijk is wel om rustig op te bouwen.

wandelen om fit te zijn wandelen in almere

Deze tips helpen je

Regelmaat in het wandelen is cruciaal. 

Om het meeste uit wandelen te halen, is het belangrijk om regelmaat te behouden. Het effect van je wandeling zal nihil zijn als je de ene week twee tot drie keer gaat lopen en de andere week helemaal niet. Plan drie momenten per week in om te gaan lopen en moedig jezelf aan om ook daadwerkelijk naar buiten te gaan.

Zorg dat je wandelschoenen en -kleding klaarliggen, zodat je niet op andere gedachten komt tijdens het zoeken naar je spullen. Het is aan te raden om in een groene omgeving te wandelen, omdat deze meer rustgevend werkt dan een drukke stadsomgeving, waar je constant moet opletten om niet aangereden te worden. 

 

Wandelen: een sport met weinig blessures

Wandelen is een sport met relatief weinig blessures in vergelijking met andere sporten zoals trail running of hardlopen. Desondanks kan langdurige belasting resulteren in een scheenbeenvliesontsteking (shin splints) of pijn in de voet, knie of rug.

Echter, als je met een verkeerde wandelhouding en snelheid vaak wandelt, kun je blessures krijgen en kan het herstelproces langer duren.

Om je wandelplezier, conditie en loopvermogen te verbeteren, is het belangrijk om blessures te voorkomen.

 

De voordelen van wandelen: een gelukkiger en gezonder leven

Wandelen kan bijdragen aan een gevoel van voldoening en welzijn. Dit komt doordat wandelen de aanmaak van endorfine bevordert, een hormoon dat de hersenen een gelukkig gevoel geeft. Als gevolg hiervan kunnen negatieve gevoelens verminderen.

Trek na een drukke en stressvolle dag op het werk je wandelschoenen aan en laat de endorfines hun werk doen. Je zult merken dat het een heerlijke manier is om te ontspannen en je beter te voelen.

 

Hoe regelmatig wandelen kan bijdragen aan een gezonde levensstijl

Door op vaste tijden te wandelen, kun je gemakkelijker in een routine blijven. Hier zijn enkele handige tips die kunnen helpen:

Wat te doen?

  • Reserveer drie vaste momenten per week in je agenda om te wandelen
  • Leg je wandelkleding klaar
  • Begin rustig en bouw het tempo geleidelijk op
  • Luister naar je lichaam om blessures te voorkomen
  • Slechts twintig minuten wandelen per dag kan al een positief effect hebben
  • Zoek een groene omgeving op
  • Drink na afloop minstens twee glazen water

Drie weken wandelcoaching -zo blijf je wandelen

Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen contact met je op voor onze drie weken durende wandelcoaching. Gedurende deze periode werken we samen aan het verbeteren van jouw wandelconditie door middel van wandeltraining en ademhalingsoefeningen.

Door deel te nemen aan ons traject, zul je meer gaan wandelen, beter slapen en meer uitgerust ontwaken. Ook zal je fysieke conditie aanzienlijk verbeteren.

De kosten voor deelname bedragen €127,50, inclusief drie wandeltrainingen en oefeningen voor thuis.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.