Schoenen uit, blote voeten aan!

Hoewel de gedachte aan een naaktslak onder mijn blote voeten me doet griezelen, blijken steeds meer mensen hun schoenen uit te schoppen om blootvoets de natuur te verkennen. Barefootwandelen is helemaal in! Als je je bedenkt welke voordelen het heeft, is dat helemaal niet zo gek. Van sterke voeten tot een ontspannen houding en een ultiem gevoel van vrijheid. Mijn belangstelling is gewekt! Ik ga het uitproberen tijdens een wandeling met wandeltrainer Evert Aldewereld.

 

Auteur: Maaike van den Bosch | wandelaar en freelance tekstschrijver

 

Evert Aldewereld van Aldefit houdt maandelijks groepswandelingen op blote voeten.
Evert Aldewereld van Aldefit houdt maandelijks groepswandelingen op blote voeten.

Om half negen ’s ochtends sta ik wat onwennig samen met elf andere deelnemers op de parkeerplaats bij natuurbelevingscentrum De Oostvaarders in Almere. Evert begint met uitleg: “Die dikke zolen onder je schoenen laten je voetkussentjes verdwijnen en verslappen je spieren. Op blote voeten lopen is de meest natuurlijke vorm van lopen.”

 

Tijdens de warming-up maken we met onze knieën cirkels en strekken en buigen we onze tenen. Evert benadrukt het belang van kleine passen. “Dan dreun je niet zo hard met je hielen op de grond.” De steentjes op de harde ondergrond dwingen mij daar sowieso toe. Voorzichtig steek ik de parkeerplaats over naar het pad waar de wandeling van start gaat. “Sta rechtop”, roept Evert me na. “Wees trots.”

Kleine passen maken het verschil

Wandelen op blote voeten wordt steeds populairder.
Wandelen op blote voeten wordt steeds populairder.

De dauw op het gras is een verademing. In het begin let ik nog goed op waar ik mijn voeten neerzet, maar al snel laat ik het los en kijk ik wat meer om me heen. Het verschil voel ik meteen, precies zoals Evert ons had verteld: “Als je naar beneden kijkt of door vermoeidheid een beetje ingezakt bent, is wandelen een stuk zwaarder. Wie met kleine passen recht voor zich kijkt, beweegt een stuk makkelijker.”

Sommige deelnemers blijken al ervaring te hebben met barefootwandelen. “Ik vind het een prettige manier om uit mijn hoofd te komen”, zegt een medewandelaar. “Op blote voeten aard ik en voel ik me verbonden met de natuur.” 

Een ander doet mee aan diverse georganiseerde wandelingen als voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse. Hij blijkt een grote verzameling barefootschoenen te hebben. "Die hebben een heel dunne zool waardoor je het gevoel hebt op blote voeten te lopen. Zo versterk ik mijn voetspieren, waardoor lange afstandswandelingen gemakkelijker worden."

Meer in contact met je omgeving

Onderweg doen we enkele oefeningen om onze wandeltechniek te verbeteren.
Onderweg doen we enkele oefeningen om onze wandeltechniek te verbeteren.

Wat hebben we een mazzel dat de zon schijnt! De grond onder mijn voeten wordt langzaam warmer, met hier en daar nog een fris plekje. Het voelt bijna alsof mijn voeten een spabehandeling krijgen, een soort wisselbad en massage in één!

Op een open plek in het bos staan we even stil. Evert roept vrolijk: "Oké allemaal, sluit je ogen. Haal diep adem door je neus en adem langzaam uit door je mond. Luister naar de geluiden om je heen. Wat hoor je dichtbij en welk geluid is ver weg?”

 

Achter me hoor ik veel vogels kwetteren in de bomen. De koekoek doet zijn best om erboven uit te komen. Ik wiebel even met mijn tenen. Ja, het is echt lekker om buiten op blote voeten te struinen. Ik besluit direct om deze oefening vaker tijdens mijn wandelingen te doen. Als we weer verder lopen, voel ik me een stuk rustiger en ben ik meer ontspannen.

Nagenieten van de blotevoetenervaring

Op de parkeerplaats trakteert Evert ons nog op een heerlijk kopje groene thee met gember. De reacties van de andere deelnemers over de wandeling zijn unaniem positief. Van “Dat ga ik vaker doen” tot "Het voelt verrassend snel normaal om zo rond te lopen." Ik knik instemmend. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik voel me echt lekker na deze blotevoetenwandeling.

 

Wil je ook eens uitproberen hoe het voelt om op blote voeten te wandelen? Bekijk dan de agenda van Evert en plan snel je eigen barefootavontuur in! 

Barefootwandelen is de meest natuurlijke manier van wandelen.
Barefootwandelen is de meest natuurlijke manier van wandelen.