Kleine gezonde gewoontes

meer bewegen, minder zitten

Ken jij dat ook? Je begint vol overgave met hardlopen of trainen in de sportschool. Na een paar weken schiet het erbij in – je hebt moeite om aan je schema te houden. 

Je lichaam gaat in de weerstand en je geeft bijna op. Beter is om rustig te wennen aan je nieuwe activiteit.

 

Dit is het geheim

Met kleine gezonde gewoontes kun je eenvoudig meer blijvend bewegen en sporten.

Bedenk waarom wil je meer bewegen en wat vind je leuk om te doen?

Begin in het klein zodat je lichaam kan wennen – overvraag je lichaam niet. Door de belasting op je lichaam heel rustig op te bouwen zal je lichaam sneller wennen om weer actief te zijn. 

Ga je hardlopen of wandelen begin dan met 30 minuten en stop op tijd als je nog energie hebt. Ga je over de grens heen dan moet je lichaam te veel herstellen waarop je bij de volgende training nog niet voldoende herstelt bent. Tijdens de rustdag zal je spieren sterker worden zodat het de belasting weer aan kan, en zo verbeter je conditie en kracht.

 

Liever thuis meer bewegen?

Verzin een kleine beweegoefening die je thuis elke dag gaat doen.

Dit zorgt ervoor dat je geen weerstand voelt om uit te voeren. De oefening doe je vervolgens op een vast tijdstip. Dat kan zijn dat je die in de ochtend doet tijdens het wachten op het koken van je theewater. 

Doordat je de oefening klein houdt ben je binnen de minuut klaar.

 

Wil je bijvoorbeeld sterke bovenbeenspieren zodat je makkelijker wandelt, doe dan elke dag een tot twee kniebuigingen (squats). Meer niet. 

Je zult merken dat je spieren sterker worden. Heb je zin om er meer te doen dan mag dat. Als je er maar aan denkt dat het de bedoeling is om elke dag een keer de kniebuiging of ander beweegoefening te blijven doen.

Nadat je oefening gedaan hebt ‘ vier’ je ook gelijk je succes, zo leert je brein dat het fijn is om elke dag deze oefening te doen. 

 

Als je al wat actiever bent, kun je uitbreiden door elk uur op te staan en in beweging te komen. Door het zitten te onderbreken zorg je dat je bloedsomloop weer op gang komt en je organen, spieren en hersenen zuurstof en energie krijgen. 

Na verloop van tijd merk je dat je meer energie voelt, en je brein hier positief op reageert.

 

Wil jij ook aan de slag met een gezonde gewoonte, stuur mij een mail waarom je graag meer wil bewegen en wat je leuk vind, dan maken we samen een mini beweegplan.

 

 

Wat is een Kleine gezonde Gewoonte?

  • Maak je nieuwe gezonde gewoonte makkelijk uitvoerbaar
  • Dat je minstens een keer per dag op een vast tijdstip doet
  • Dat je in minder dan 30 seconden doet
  • Dat weinig moeite en inspanning kost
  • Vier je succes voor een goede mindset

Meer weten over vitaliteit- zo ga ik meer bewegen lees je hier