Kleine gezonde gewoontes

Een effectieve manier om meer te bewegen: kleine gezonde gewoontes

meer bewegen, minder zitten

Herken je dit? Je begint vol enthousiasme met hardlopen of training in de sportschool. Na een paar weken wordt het lastig om het schema bij te houden.

Je lichaam verzet zich en je bent bijna op het punt om op te geven. Maar er is een geheim: met kleine gezonde gewoontes kun je gemakkelijk meer bewegen en sporten op de lange termijn.

Waarom wil je meer bewegen en wat vind je leuk om te doen?

Begin met kleine stappen, zodat je lichaam kan wennen - vraag niet te veel van je lichaam. Door de belasting op je lichaam langzaam op te bouwen, zal je lichaam sneller wennen aan de activiteit en weer actiever worden.

Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of wandelen, begin dan met 30 minuten en stop op tijd als je nog energie over hebt. Als je te ver gaat, moet je lichaam te veel herstellen, waardoor je niet genoeg herstelt bent voor de volgende training. Tijdens de rustdag worden je spieren sterker, waardoor ze de belasting weer aankunnen en je conditie en kracht verbeteren. 

 

Wil je liever thuis meer bewegen?

Bedenk dan een kleine beweegoefening die je thuis elke dag kunt doen. Dit zorgt ervoor dat je geen weerstand voelt om deze uit te voeren.

Je kunt de oefening bijvoorbeeld doen tijdens het wachten op het koken van je theewater. Maak de oefening klein en je bent binnen een minuut klaar. Als je bijvoorbeeld sterke bovenbeenspieren wilt, doe dan elke dag één of twee kniebuigingen (squats). Meer niet.

Als je al wat actiever bent, kun je uitbreiden door elk uur op te staan en in beweging te komen.

Door het zitten te onderbreken, zorg je ervoor dat je bloedsomloop weer op gang komt en je organen, spieren en hersenen zuurstof en energie krijgen. Na verloop van tijd merk je dat je meer energie voelt, en je brein hier positief op reageert.

Om een gezonde gewoonte te ontwikkelen, moet je deze makkelijk uitvoerbaar maken, minstens één keer per dag op een vast tijdstip doen, minder dan 30 seconden kosten en weinig moeite en inspanning vergen. Vier je succes voor een goede mindset.

 

Wil jij ook aan de slag met een gezonde gewoonte? Stuur mij een mail met de reden waarom je graag meer wil bewegen en wat je leuk vindt. Dan maken we samen een mini beweegplan.

Meer weten over vitaliteit en hoe je meer kunt bewegen? Lees het hier.

Kleine gezonde gewoontes: wat zijn ze?

Een kleine gezonde gewoonte is:

  • Gemakkelijk uitvoerbaar
  • Dagelijks op een vast tijdstip te doen
  • Uitvoerbaar in minder dan 30 seconden
  • Weinig moeite en inspanning kostend
  • Het vieren van succes voor een goede mindset

Meer weten over vitaliteit- zo ga ik meer bewegen lees je hier