
Om de dag minstens 30 minuten stevig doorwandelen kan een burn-out helpen tegengaan of herstellen.
Doordat je in de buitenlucht stevig doorwandelt, krijgen je hersenen een impuls die de negatieve stemming in je brein/hersenen remt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de verschillende effecten van bewegen op ons brein bij verschillende psychische klachten.
Hierdoor is duidelijk geworden dat intensief wandelen als therapeutisch middel onder andere ingezet kan worden bij ADHD, angstklachten, burn-out & stress, depressie en posttraumatische stressstoornis.
Beweging heeft dus een positief effect op een aantal belangrijke stoffen die ervoor zorgen dat het brein beter functioneert. Vooral wandelen in een groene en rustige omgeving zoals een park of bosrijke omgeving gaat je helpen te ontspannen. Zo krijgen je hersenen minder prikkels te verwerken dan dat je langs een drukke weg of door een drukke stad wandelt en je moet opletten op het overige verkeer.
Wandelen in een rustige omgeving geeft je veel meer het gevoel in het 'hier en nu' te zijn. Even alle rompslomp achter je laten en voelen wat de natuur je wil vertellen 'geniet van de rust en de mooie omgeving'.
Door intensief te gaan lopen, vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine.
Endorfine bestaat bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon, omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.
Lichaamsbeweging verhoogt ook het gehalte aan dopamine, waardoor het humeur en gevoelens van welbehagen verbeteren en het aandachtssysteem wordt aangezwengeld.
Dopamine heeft alles te maken met motivatie en aandacht.
Uit onderzoek is gebleken dat chronische lichaamsbeweging de opslag van dopamine in het brein verhoogt.
Ook activeert het de productie van dopaminereceptoren in het beloningscentrum van het brein, en dit zorgt voor een bevredigend gevoel wanneer je iets hebt gepresteerd.
Met intensief wandelen verhoog je verder het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen.
Het helpt ook stress te voorkomen door het effect van cortisol te neutraliseren.
In mijn praktijk heb ik meerdere klanten kunnen helpen met burn-out klachten.
Ook als je tegen een burn-out aanzit, is wandelen een goede oplossing. Ik begeleid je tijdens het wandelen.
Je krijgt weer grip op je situatie en kun je de oorzaken gaan aanpakken.
Uiteraard moet je wel geduld en doorzettingsvermogen hebben om tot een structurele oplossing te komen.
Tijdens mijn programma krijg je een wandeldagboek waarin jij noteert hoe jij je voelde voordat je ging wandelen en schrijf ook op hoe jij je voelde na afloop van je wandeling.
Daarnaast breng jij zelf in kaart wat energievreters zijn op de dag en waar jij meer energie van krijgt. Zo krijg je inzichtelijk wat je gaat helpen meer in evenwicht te zijn, zodat je veerkracht sterker zal worden.
Dit gaat je zeker helpen, doordat je na verloop van tijd gaat zien dat je vrolijker door het leven gaat.
Mijn wandelprogramma gaat je helpen je stress aan de pakken en te verminderen!
Conclusie: blijf niet stilzitten met je problemen, maar kom in beweging!
Begin met kleine stapjes door dagelijks je wandelschoenen aan te trekken en tien minuten buiten te zijn. Bouw dit langzaam uit naar om de dag 30 minuten matig intensief te wandelen en de andere
dag rust of een klein ommetje.
Wil jij herstellen van je burn-out, ik ga je daarbij helpen. Lees hier verder wat ik voor je kan betekenen