Hoe herstel ik van een burn-out

hoe voorkom ik een burn-out

Een half uur stevig wandelen per dag kan helpen om een burn-out te voorkomen of te herstellen. Door buiten te wandelen, worden je hersenen gestimuleerd en wordt de negatieve stemming in je brein geremd.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de verschillende effecten van bewegen op ons brein bij verschillende psychische klachten.

Hierdoor is duidelijk geworden dat intensief wandelen als therapeutisch middel onder andere ingezet kan worden bij ADHD, angstklachten, burn-out & stress, depressie en posttraumatische stressstoornis. 


Positieve effect van bewegen

Bewegen heeft positieve effecten op essentiële stoffen die de hersenen nodig hebben om goed te functioneren. Wandelen in een rustige, groene omgeving zoals een park of bos, kan een ontspannend effect hebben en zorgt voor minder prikkels die de hersenen moeten verwerken in vergelijking met wandelen langs een drukke weg of in een drukke stad.

Wandelen in een rustige omgeving geeft je het gevoel dat je meer in het moment bent en biedt de mogelijkheid om de natuur om je heen te ervaren en te genieten van de rust en de mooie omgeving.

 

Intensiever wandelen voor beter resultaat

Door intensief te lopen, neemt het gehalte aan diverse neurotransmitters toe, waaronder dopamine, serotonine en endorfine.

Endorfine is bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon, omdat het binnen een minuut stressreacties kan onderdrukken.

Lichaamsbeweging verhoogt ook het gehalte aan dopamine, wat de stemming en het gevoel van welzijn verbetert en het aandachtssysteem activeert. Dopamine is nauw verbonden met motivatie en aandacht.

Uit onderzoek is gebleken dat chronische lichaamsbeweging de opslag van dopamine in het brein verhoogt.

Ook activeert het de productie van dopaminereceptoren in het beloningscentrum van het brein, en dit zorgt voor een bevredigend gevoel wanneer je iets hebt gepresteerd.

Met intensief wandelen verhoog je verder het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen.

Het helpt ook stress te voorkomen door het effect van cortisol te neutraliseren.

Dit is de oplossing

Ook als je tegen een burn-out aanzit, is wandelen een goede oplossing. Ik begeleid je tijdens het wandelen.

Je krijgt weer grip op je situatie en kun je de oorzaken gaan aanpakken.

Uiteraard moet je wel geduld en doorzettingsvermogen hebben om tot een structurele oplossing te komen.

Tijdens mijn programma krijg je een wandeldagboek waarin jij noteert hoe jij je voelde voordat je ging wandelen en schrijf ook op hoe jij je voelde na afloop van je wandeling.

Daarnaast breng jij zelf in kaart wat energievreters zijn op de dag en waar jij meer energie van krijgt. Zo krijg je inzichtelijk wat je gaat helpen meer in evenwicht te zijn, zodat je veerkracht sterker zal worden.

Dit gaat je zeker helpen, doordat je na verloop van tijd gaat zien dat je vrolijker door het leven gaat.

Mijn wandelprogramma gaat je helpen je stress aan de pakken en te verminderen!

Zet die stap, kom in beweging

Conclusie: blijf niet stilzitten met je problemen, maar kom in beweging!


Begin met kleine stapjes door dagelijks je wandelschoenen aan te trekken en tien minuten buiten te zijn. Bouw dit langzaam uit naar om de dag 30 minuten matig intensief te wandelen en de andere dag rust of een klein ommetje.

Wil jij herstellen van je burn-out, ik ga je daarbij helpen. Neem contact met mij op om met elkaar kennis te maken!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.