Om gezonder te eten kan je heel veel soorten diëten volgen.
Voor elk dieet zijn er voor- en nadelen te bedenken.
Iedereen kent de boeken van Sonja Bakker vast nog wel. Sonja heeft meerdere kookboeken geschreven waarvan er veel verkocht zijn. Maar er waren ook mensen die hier negatief over waren.
Ook in de voedingsindustrie zijn er regelmatig hypes om af te vallen of gezonder te gaan eten.
Regelmatig zie je advertenties over snel afvallen of pillen die vetverbranding stimuleren. Vaak wordt er beweerd dat een product gezonder is door bepaalde toevoegingen aan toe te voegen.
Er zijn boeken vol geschreven over gezonder eten
In het algemeen is bewerkt voedsel niet gezonder.
Er zitten toegevoegde ingrediënten die het eten niet altijd gezonder maakt.
Hoogleraar Jaap Seidell heeft onlangs een MaxMasterclass gegeven.
Hierin verteld hij dat het verleidelijk is om ongezond te eten door alle reclames die hiervoor gemaakt worden.
Jaap is grote voorstander van zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten.
De zijn masterclass geeft hij een aantal belangrijke adviezen;
- vermeid impulsaankopen bij de kassa van de supermarkt of tankstation
- kook zelf met verse ingrediënten in plaats van kant en klare maaltijden
- plaats een kom met snoeptomaten of ander fruit, aan het eind van de dag heb je voldoende groten/fruit gegeten
Neem bijvoorbeeld vruchtensap: daar zitten regelmatig toegevoegde suikers in.
Fruit heeft van nature al veel fruitsuikers.
Daarnaast drink je ongemerkt meer sap wat als nadeel is dat je hier weer te veel suikers van binnen krijgt en dus meer kans hebt op zwaarder te worden.
Mijn voorkeur is om vruchtensap zoals jus d'orange en dergelijke niet te drinken, maar in de plaats daarvan een sinaasappel te schillen en die op te eten. Zo krijg je alle vezels binnen en heb je vaak na één sinaasappel al een vol gevoel.
Ben je een liefhebber van brood?
Probeer dan zo vezelrijk mogelijk te eten met boter en beleg. Als je broodbeleg eet geen jam, chocoladepasta maar pindakaas (100% pinda's) kaas of vleeswaren. Uiteraard eet je volkoren brood en geen croissants of harde bolletjes.
Als avondeten is het advies om meer groenten opscheppen dan aardappels, dan rijst of deegwaren.
Vlees mag, maar met mate. Verse lokale groente heeft de voorkeur omdat hier geen toegevoegde ingrediënten in zitten.
Wil je er een sausje bij maken, probeer dan een sausje zelf te maken of koop een pakje met alleen natuurlijke ingrediënten zonder toevoeging van hulpstoffen, suiker en zout.
Tussendoortjes
Probeer minder tussen je maaltijden te eten.
Mocht je iets willen eten, pak dan een paar noten zoals walnoten of amandelen.
Deze stillen je honger en zitten boordevol met gezonde vetten.
Gezonde vetten zorgen dat je lichaam makkelijk overgaat op lichaamsvet verbranding. Als je veel suikers eet, dan volgt er na een minuut of 20 een suikerdip wat je weer hongerig maakt.
Mocht je voor nootjes een allergie hebben, eet dan snoeptomaatjes of komkommer. Deze zitten boordevol vitaminen, en relatief weinig koolhydraten.
Dit zijn dé 7 tips om te beginnen
- zo min mogelijk bewerkt voedsel
- veel verschillende kleuren gebruiken
- minder eetmomenten
- drink tussendoor meer water, thee of koffie (met mate). Dit geeft je darmen meer rust en je lichaam kan overgaan op lichaamsvetverbranding, hiervan haal voldoende energie uit
- geen snoep eten, dus een stabiele suikerspiegel, en minder energie verlies door je suikerdip
- eet meer groente
- tussendoor een snoeptomaatje of soortgelijks
- af en toe mag je best even smokkelen
Door gezonder te eten zal je merken dat je meer energie krijgt en waarschijnlijk ook een beetje lichaamsgewicht verliest doordat je gezonder en niet teveel eet.
Met deze tips ben ik de afgelopen maanden begonnen om gezonder te gaan eten.
De eerste twee tot drie weken vond ik moeilijk, ik viel haast niet af en hield trek naar snoep.
Op een gegeven moment kon ik in de ochtend makkelijker een cracker met boter een kaas eten zonder dat ik een uur later weer trek kreeg.
Ik voelde dat mijn lichaam tot rust kwam en overging op het gebruik van vetverbranding. I
Hierdoor ben ik sterker geworden om zoetigheid te kunnen weerstaan. Sterker nog als ik toch een klein stukje chocolade at of een glaasje cola dan smaakte dit niet meer lekker. Het leek wel of ik die zoetigheid mij niet meer smaakte.
Het gevolg van minder tot niet meer snoepen dat ik ook daadwerkelijk begon af te vallen.
Voor het avondeten kook ik nu zoveel als mogelijk met volkoren producten, meer groentje en zo min mogelijk sausjes uit pakjes of andere kant en klare producten. De smaak van het eten is nog steeds het zelfde, ik krijg regelmatig complimenten tijdens het avond eten!
Zoals je ziet, het kost in het begin moeite om een andere leefwijze, eetpatroon aan te nemen, maar al snel raakt je smaak hier aan gewend en kan je makkelijker suikerrijk voedsel weerstaan.
Wanneer begin jij met gezonder te eten?
Dit zijn de reacties van wandelaars die gezonder eten
"na drie weken minder suiker eten voel ik eindelijk het verschil. Ik ben minder snel moe"
"Ik eet meer groenten en voel mij hierdoor dat ik meer energie heb als ik wandel"
"In plaats van snoep eet ik meer walnoten en heb geen trek meer in zoetigheid"
"Met minder eetmomenten ben ik een paar kilo afgevallen"