Hoe ga ik gezonder eten

Hoe kan ik mijn eetgewoonten gezonder maken?

Er zijn talloze diëten om uit te kiezen als je gezonder wilt eten. Elk dieet heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Veel mensen herinneren zich vast de boeken van Sonja Bakker nog wel. Sonja heeft meerdere populaire kookboeken geschreven, die goed zijn verkocht, maar niet door iedereen positief zijn ontvangen.

In de voedingsindustrie zijn er vaak trends en hypes om gewicht te verliezen of gezonder te eten.

Advertenties over snel gewichtsverlies of pillen die de vetverbranding stimuleren zijn gebruikelijk. Vaak wordt beweerd dat een product gezonder is door specifieke toevoegingen.

 

Dit kan ik zelf doen

Wist je dat toegevoegde ingrediënten het eten niet per se gezonder maakt? Hoogleraar Jaap Seidell heeft een MaxMasterclass gegeven waarin hij benadrukte dat het verleidelijk is om ongezond te eten door allerlei reclames. Jaap raadt aan om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten en de volgende belangrijke adviezen op te volgen:

 • Vermijd impulsaankopen bij de kassa.
 • Kook zelf met verse ingrediënten in plaats van kant-en-klare maaltijden.
 • Zet een kom met snoeptomaatjes of ander fruit neer om voldoende groente/fruit binnen te krijgen.
 • Bijvoorbeeld, vruchtensap bevat vaak toegevoegde suikers terwijl fruit van nature al veel fruitsuikers bevat. Het ongemerkt drinken van meer sap kan leiden tot een teveel aan suikers en gewichtstoename. Het is beter om bijvoorbeeld een sinaasappel te eten in plaats van sinaasappelsap, omdat je dan alle vezels binnenkrijgt en sneller een verzadigd gevoel hebt.
 • Voor broodliefhebbers wordt aangeraden vezelrijk te eten met gezond beleg. Kies voor volkorenbrood en vermijd jam en chocoladepasta. Vervang deze met pindakaas (100% pinda's), kaas of vleeswaren. Als avondeten is het advies om meer groenten dan aardappels, rijst of deegwaren te eten.
 • Vlees is prima, maar met mate. Verse lokale groenten hebben de voorkeur vanwege de afwezigheid van toegevoegde ingrediënten. Als je een saus wilt, maak deze dan zelf of koop een pakje met alleen natuurlijke ingrediënten.

 

Minder tussendoortjes

Probeer minder tussen de maaltijden door te eten. Kies voor noten zoals walnoten of amandelen om je honger te stillen en gezonde vetten binnen te krijgen. Gezonde vetten helpen je lichaam gemakkelijker over te schakelen op vetverbranding. Als je veel suikers eet, kan dit na 20 minuten leiden tot een suikerdip en opnieuw hongerig maken. Als je een notenallergie hebt, kies dan voor snoeptomaatjes of komkommer, boordevol vitaminen en relatief weinig koolhydraten. 

 

Dit is het resultaat

Door gezonder te eten zul je merken dat je meer energie krijgt en waarschijnlijk ook wat lichaamsgewicht verliest door een gezondere en gematigde voeding. Met deze tips ben ik de afgelopen maanden begonnen met gezonder eten.

In de eerste twee tot drie weken vond ik het moeilijk, ik viel bijna niet af en had nog steeds trek in snoep.

Op een gegeven moment kon ik 's ochtends gemakkelijker een cracker met boter en kaas eten zonder dat ik een uur later weer trek kreeg.

Ik voelde dat mijn lichaam kalmeerde en begon met vetverbranding. Hierdoor kon ik makkelijker zoetigheden weerstaan. Sterker nog, als ik toch een klein stukje chocolade at of een glaasje cola dronk, smaakte het niet meer lekker. Het leek alsof ik de zoetigheid niet meer waardeerde.

Doordat ik minder of geen snoep meer at, begon ik daadwerkelijk af te vallen.

Voor het avondeten kook ik nu zoveel mogelijk met volkoren producten, meer groenten en zo min mogelijk kant-en-klare sausjes. De smaak van het eten is nog steeds heerlijk en ik ontvang regelmatig complimenten tijdens het avondeten!

Zoals je kunt zien, vergt het aanvankelijk moeite om een andere levensstijl en eetpatroon aan te nemen, maar al snel raakt je smaak hieraan gewend en kun je suikerrijk voedsel gemakkelijker weerstaan. 

 

Dit zijn dé 7 tips om te beginnen

 • zo min mogelijk bewerkt voedsel
 • veel verschillende kleuren gebruiken
 • minder eetmomenten
 • drink tussendoor meer water, thee of koffie (met mate). Dit geeft je darmen meer rust en je lichaam kan overgaan op lichaamsvetverbranding, hiervan haal voldoende energie uit 
 • geen snoep eten, dus een stabiele suikerspiegel, en minder energie verlies door je suikerdip
 • eet meer groente
 • tussendoor een snoeptomaatje of soortgelijks
 • af en toe mag je best even smokkelen

 

Dit zijn de reacties van wandelaars die gezonder eten

"na drie weken minder suiker eten voel ik eindelijk het verschil. Ik ben minder snel moe"

"Ik eet meer groenten en voel mij hierdoor dat ik meer energie heb als ik wandel"

"In plaats van snoep eet ik meer walnoten en heb geen trek meer in zoetigheid"

"Met minder eetmomenten ben ik een paar kilo afgevallen"