Barefootschoenen - wat heb ik eraan

Geen pijn in je voeten met barefootschoenen

Hoe kun je voorkomen dat je na een lange wandeling last van pijnlijke voeten krijgt?

Heb je weleens pijnlijke voeten na een dag wandelen? Merk je dat je tenen te strak in je schoenen zitten?

In dit artikel gaan we in op de voordelen van barefootschoenen, maar ook het lopen op blote voeten.

 

Een handige tip is om de schoenen in de winkel een kwartier te dragen, zodat je goed kunt voelen hoe ze om je voeten zitten.

Veel wandelaars en hardlopers dragen nog steeds te smalle of te zware schoenen. Hoewel deze schoenen goede ondersteuning en demping bieden, kunnen ze leiden tot verzwakte voetspieren en een verhoogd risico op blaren of blessures.

Lees verder om te ontdekken hoe barefootschoenen deze problemen kunnen voorkomen en je voeten de hele dag comfortabel houden.

Wil je nadat je nieuwe schoenen hebt gekocht ook gelijk je wandeltechniek op aanpassen? Schrijf je in voor de Chiwalking analyse. Na afoop kan jij verder wandelen zonder ongemakken.

Zelfs op lange wandeltochten kun je barefootschoenen dragen

wandelen op barefootschoenen

Tijdens mijn ChiWalking training draag ik altijd barefootschoenen. Deze schoenen zorgen niet alleen voor comfort, maar ook voor een beter contact met de grond. Hierdoor voel ik me steviger staan en kan ik moeiteloos wandelen.

Ook tijdens lange wandelingen, zoals de Kennedymars van 80 kilometer, geef ik de voorkeur aan barefootschoenen. Ik ben erg enthousiast over de voordelen die deze schoenen bieden. Dit merk aan bijvoorbeeld dat je tenen niet krap zitten, de schoen niet zwaar aanvoelen en dat je enkel vrij kan bewegen. Dankzij deze schoen hoef ik geen ondersteunende zooltjes meer te dragen.

Als je twijfelt over welke schoenen het beste zijn om mee te wandelen, dan help ik je graag. In deze blog deel ik advies en tips om de juiste schoenen te vinden die aansluiten bij jouw wandelbehoeften.

 

 

Overschakelen naar barefootschoenen: de oplossing voor blessures en ongemakken

Het dragen van barefootschoenen biedt verschillende voordelen voor je voeten en tenen. Deze schoenen hebben een brede neus die je tenen ruimte geeft, waardoor drukplekken en likdoorns worden voorkomen. Bovendien helpen ze je tenen om na verloop van tijd weer in de juiste positie te komen, waardoor Hallux Valgus kan worden voorkomen.

Een ander voordeel van barefootschoenen is dat ze een 'zero drop' hebben, wat betekent dat er geen hak is en je voeten in een natuurlijke positie staan. Dit zorgt ervoor dat je lichaamsgewicht gelijkmatig over je voeten wordt verdeeld, waardoor overmatige druk op de bal van je voet wordt vermeden. Daarnaast zijn deze schoenen licht van gewicht, waardoor je energie bespaart en ze zeer comfortabel en snel aanvoelen.

Tenslotte bieden barefootschoenen weinig demping, waardoor je een beter contact hebt met de aarde, ook wel 'grounding' genoemd. Overweeg dus om over te stappen op barefootschoenen om blessures en ongemakken te voorkomen en meer verbonden te zijn met de aarde.

 

Begin rustig aan

Het overstappen naar een andere soort schoen vergt aanpassingstijd.

Als je gewend was aan bergschoenen of zooltjes dan is het raadzaam is het rustig op te bouwen. Je voeten moeten namelijk sterker worden. Als ze eenmaal sterker zijn, dan heb je de zooltjes vaak niet meer nodig en kan je lange wandeltochten maken zonder ongemakken. Het is de weg van de geleidelijke vooruitgang. Zo kan je beginnen met binnesnhuis je nieuwe barefootschoenen te dragen. Daarna ga je een stukje buiten wandelen. Voel goed hoe je voeten aanvoelen. Zelf had ik in het begin wat moeie voeten. Dat is niet gek, omdat je voeten aan het werk gezet worden. Net als je benen traint met lange wandelingen. Pak je rust en de volgende keer kun je weer een stukje verder wandelen.

 

Voordelen op een rijtje

  • Barefootschoenen hebben een brede leest voor meer teenruimte
  • Geen hak (zero drop) zodat je een mooie middenvoet landing hebt
  • Super licht van gewicht, wat ook beter is voor je onderlichaam
  • Je loopt veel natuurlijker

De leukste barefootwinkels in Nederland

merrelschoenen abcoude
Merrelschoenen in Abcoude

Tenslotte de leukste winkel voor Merrell schoenen vind je in Abcoude.

Dit is de enge winkel die alles van dit merk verkoopt verkoopt. Theo en Jeanette zitten al meer dan 20 jaar in het vak en weet welke schoen bij jou past. 

Zij begeleiden jou om de juiste keuze te maken. Als je voetproblemen hebt is het aan te raden voor deze winkel te kiezen voor een goede begeleiding. 

Je kan ze ook regelmatig op beurzen tegenkomen zoals de Gezondheidsbeurs, Wandel- en fietsbeurs.

Merrellschoenen is gevestigd op de Hollandse Kade 13 en op woensdag en zaterdag vrije inloop. 

 

barefoot and more arnhem
Nieuwe winkel van Barefoot&More

Barefoot & More

Het grootste assortiment schoenen en teensokken vind je in de Barefootwinkel in Arnhem (Barefoot and More).

Hier hebben ze meerdere merken schoenen, ook een aantal die in Europa gemaakt worden. Vanaf maart zitten 2024 zij in een in nieuw een groter pand in Arnhem.

 

Trekbarefoot

Een wat kleinere winkel kan je vinden in Amsterdam. Trekbarefoot, Deze heeft diverse merken barefootschoenen en geven goed advies op maat.


Voetentrainen- zorg voor super sterke voeten

voetentraining voor super sterke voeten

Het vergt wat oefening om te wandelen en te rennen op deze schoenen.

In het begin moeten je voetspieren en pezen wennen aan de belasting, aangezien ze lange tijd niet intensief zijn gebruikt en daardoor verzwakt kunnen zijn.

Een geleidelijke toename in tijd en afstand is gunstig om meer kracht in je voeten op te bouwen.

Hierbij helpt het om ook voeten training te gaan doen. Ik heb een paar doeltreffende oefeningen voor je samengesteld. Zo beschik je snel over sterke voeten.

 

 

Hulp bij wandel- en voetentraining

Ben je enthousiast geworden om vaker te gaan wandelen en wil je blessures voorkomen?

Neem gerust contact met me op voor een persoonlijke training.

We starten met een ChiWalking analyse om je looppatroon te evalueren en zullen vervolgens aan de slag gaan met gerichte training!

Draag jij schoenen met speciale zooltjes?

Medisch advies

Het is altijd verstandig om na te gaan wat het beste is voor jou. Als je zwakke enkels hebt of platvoeten, dan is het raadzaam om een podoloog of fysiotherapeut te raadplegen.

Bespreek wat voor jou mogelijk is. Gelukkig zijn er steeds meer medisch specialisten die zich inzetten om ook je voeten te trainen, naast het dragen van speciale zooltjes of schoenen.

Het kan geen kwaad om thuis vaker op blote voeten te lopen, zodat je voeten en tenen de ruimte krijgen en frisse lucht krijgen.

Als je vragen hebt naar aanleiding van mijn verhaal, stuur dan een bericht en ik zal bekijken hoe ik je kan helpen.

 

Heb je een specifiek vraag, stel hem hier

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.