Barefootwandelen Blaricum

Barefootwandelen in Blaricum

barefootwandelen Tafelbergheide Blaricum met wandelcoach Evert
Deelnemers barefootwandeling

Op een mooie najaarsochtend in september sta ik op blote voeten te wachten op de deelnemers van de Barefootwandeling op de Tafelbergheide.

De parkeerplaats van café-restaurant De Eendracht loopt langzaam vol met de deelnemers en andere zondagse wandelaars.

 

Vandaag ga ik met een leuke groep wandelaars op blote voeten de Tafelbergheide verkennen.

Iedereen kent deze mooie heidevelden, vele hebben hier uren gewandeld weliswaar met schoenen aan.

 

Na de kennismaking wandelen we over het voetpad naar de heide. Daar aangekomen voelt de zachte ondergrond als een fluwelen kussentje onder onze voeten.

De pas zit er al snel in want vandaag lopen we met een wandelclub en andere barefootwandelaars die al vaker zonder schoenen wandelen.

Via de leemkuil, waar men vroeger leem haalde voor hun hutten, wandelen we langs de mooie paarse heide.

Met een heerlijk nazomers zonnetje genieten we van de omgeving. Als snel hebben de wandelaars niet meer door dat ze op blote voeten lopen.

"Ik heb niet meer in de gaten dat ik zonder schoenen loop, het voelt heel natuurlijk aan en ik ervaar een soort van vrijheid" hoor ik één van de deelnemers vertellen.

Na een minuut of twintig stoppen we even voor een groepsfoto en vraag ik aan de groep hoe de wandeling tot nu toe ervaren wordt.

Iedereen is unaniem eens dat wandelen op blote voeten leuk is. Van een aantal wandelaars hoor ik dat ze nu vaker blootvoets gaan lopen.

Een aantal vertellen mij dat zij binnenshuis als zonder schoenen lopen maar dat dit dus ook buiten kan.

 

Het wandelen op de heide is voor barefootwandelaars bij uitstek de locatie om te wandelen. De paadjes lopen kris kras door de velden en zijn allemaal onverhard.

Doordat je door de natuur loopt zorg je gelijk voor een energieboost en werk je aan je immuunsysteem. Wandelen op blote voeten heeft meerdere gezondheidsvoordelen zoals sterkte voeten.

Je voeten worden door de ondergrond gemasseerd, wat een heilzame werking heeft op je hele lichaam. Onder je voeten zitten veel zenuwuiteinden die in verbinding staan met je lichaam.

Door te wandelen worden deze drukpunten geactiveerd en kunnen er blokkades in je lichaam opgeheven worden.

Door geen schoenen te dragen krijg je een betere doorbloeding in je onderbenen en komen je tenen weer in een normale stand, omdat schoenen vaak te krap zijn bij je tenen.

Lopen op blote voeten is de meest natuurlijk manier van bewegen.