Nationaal Park Nieuw Land

Barefootwandelen 11 oktober in Almere

Trek je wandelschoenen uit en wandel mee met barefootwandelaar Evert Aldewereld. 

Kom ook op microavontuur op en wandel mee over de leukste wandelpaden van Almere.

 

Je zal misschien in het begin moeten wennen om blootsvoets te lopen. Maar al gauw zal je merken dat barefootwandelen op verschillende ondergronden juist heel leuk en fijn is.

Stap uit je comfortzone en wandel mee. Na afloop drinken we verse groene thee met gember.

 

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Aldefit nationaal park nieuw land
Ontdek wandelend het Nationaal Park Nieuw Land in de provincie Flevoland.
Vlakbij Amsterdam ontdek je de 'man-made' natuurschoon.
Op voormalig Zuiderzeebodem, nu zo'n 4 meter onder zeeniveau, liggen diverse parken aaneen geschakeld waarin je midden in de natuur waant.
De Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Wilgenbos, Kotterbos en natuurlijk de Markerwadden maken oktober 2018 deel uit van Nationaal Park Nieuw Land.

Evert Aldewereld is Gastheer van Nationaal Park Nieuw Land® en opgeleid tot Gastheer van het Landschap, een kwaliteitslabel van IVN Natuureducatie voor natuurbewuste ondernemers in de recreatie- en vrijetijdsbranche.

Als gastheer van Nationaal Park Nieuw Land vertelt Evert de bijzondere verhalen uit Nationaal Park Nieuw Land die je niet in de boekjes tegenkomt. Wandelen met Evert betekend dat je in een uur tot rust komt en geniet van de omgeving. Afhankelijk wat je voorkeur is maken we er een Chiwandeling of Barefootwandeling van. Door op blote voeten te lopen sta je nog meer in contact met de aarde.

 

Kortom: je verzekerd van een onvergetelijke natuur ervaring. Gastheer Evert Aldewereld van Aldefit natuurlijk wandelen, neemt je graag mee op ontdekkingstocht door de mooie natuurgebieden. Hij kent de omgeving als zijn achtertuin. Bijna dagelijks loopt hij in een van de natuurgebieden en geniet volop van deze mooie inspirerende omgeving. 

Wandelen in de natuur geeft jou als bezoeker rust. Je bent helemaal in het hier en nu en kan optimaal genieten.

  

Wil je zelf op pad, kijk hier voor alle wandelroutes


Wandel mee met Evert

Wil jij samen met je vriendinnen en vrienden ervaren wat Chiwandeling of Barefootwandelen is?

Vul hieronder je naam en mailadres in en we plannen samen de wandeling.

De minimale groepsgroote is 4 deelnemers. Hiervoor betaal je 40 euro en bij elke extra deelnemer komt er 7,50 bij.

Je kunt kiezen uit de startlocatie Kotterbos en Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere Buiten.

 

Wil je zelf mee wandelen met een andere groep? Ook dat kan. Kijk hier voor de actuele data.

Barefootwandelen 

ChiWalking 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Het ontstaan van Nationaal Park Nieuw Land

Wandelen in Nationaal Park Nieuw Land
Wandelen in Nationaal Park Nieuw Land

Wist je dat het letterlijk nieuw land is? Het ligt namelijk 4 meter onder zeeniveau. Voorheen was hier de Zuiderzee. Met de komst van de afsluitdijk werd deze zee het IJsselmeer genoemd. Een deel hiervan is ingepolderd.

Zo ontstond er een nieuw stuk land. De bedoeling was om deze te gebruiken voor industrie, land- en woningbouw. Van grootschalige industrie is het gelukkig niet gekomen.

 

Tussen Lelystad en Almere ontstond in 1968 een stuk natuur welke later de Oostvaardersplassen genoemd werd. Naast stedelijke ontwikkeling en landbouwgrond heeft de mens ook natuur nodig. Hierdoor zijn er in Zuidelijk Flevoland meerdere natuurgebieden ‘man-made’ gemaakt. 

In 2018 zijn de natuurgebieden samengevoegd tot een Nationaal Park Nieuw Land. Hier kun je naar harte lust uren wandelen in het mooie groen. vooral in de ochtend zul je veel vogels zien en horen.

 

 

Kotterbos - bleef de natuur

barefoot wandelen kotterbos met aldefit

In het mooie veelzijdige Kotterbos kom je ook mountainbikers en wandelaars met honden tegen. Zij zijn ook te gast. Mocht je ze tegenkomen dan hebben we het plaatselijke gebruik elkaar te begroeten. We delen samen de natuur en zorgen dat we geen rommel achterlaten, elkaar hoffelijk begroeten is een onderdeel hiervan.

 

In de vroege ochtend geniet jij als wandelaar maximaal van de rust in het Kotterbos. Het is een mooi stuk natuurgebied en leent zich goed om op blote voeten te verkennen. Trek bij de parkeerplaats op de Buitenringplaats je schoenen en sokken uit en berg ze op, je hebt ze het komende uur niet nodig!

 

Je loopt op verschillende ondergronden zoals gras en aarde. Hierdoor worden de voetreflexzones in je voetzolen geactiveerd. Je krijgt als het ware een lekkere voetmassage. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in je spieren en organen. Het Kotterbos ligt aan de rand van de Oostvaardersplassen. Wanneer je op de uitkijkheuvel staat, kijk je zo dit gebied in. Omdat de natuur zijn eigen gang gaat is het raadzaam om een verrekijker mee te nemen. Met een beetje geluk zie je de Konikpaarden of een Edelhert over het grasland lopen. In het september 2022 zijn de Buizerd en de Zeearend gespot.

Als we van de uitkijkheuvel weer naar beneden lopen, komen we via het pad bij een meertje.

Hier zie je dat de bever aanwezig is. Weet jij hoe je zijn sporen kunt herkennen? Aan de rand van het water zie dat het gras plat is. Als je het goed van dichtbij bekijkt, dan zie je de modderpootjes en een plat spoor van zijn krachtige staart. Het spoor leidt je naar de afgeknaagde boomstammen. Het lijken wel scherp geslepen potloden! Van de boomstammen en takken die ze afgeknaagd hebben, maken ze een burcht. Deze vind je tegen de waterkant aan.

Tijdens de wandeling moet je maar kijken, of je een huis van de Bever kunt ontdekken.

 

Naast deze mooie visuele sporen moet je ook je oren eens goed te luisteren leggen. Als je een paar minuten lang stilstaat ga je steeds meer van de groene omgeving waarnemen. Je zult dan vast mooie zangvogels horen. Vaak zitten ze verscholen in een van de populieren.

 

Via het mooie gras pad loop je tussen de wilgen. Als het geregend heeft zul je meerdere slakken tegenkomen. Slakken houden van een vochtige omgeving. Dus pas op dat je niet met je blote voeten op een slak trapt.

Loop op een rustig tempo door het bos. Dat is letterlijk onthaasten in de natuur. Door in het hier en nu te zijn zul je merken dat je weer ontspant en maximaal van je omgeving geniet.

 

Teruggekomen bij de parkeerplaats kun je met je meegebrachte handdoek je voeten afvegen. Als je lekker door het gras gelopen hebt, zal je verbaasd zijn dat je voeten niet heel vies geworden zijn.

Nadat je je schoenen hebt aangedaan zul je merken dat je voeten lekker warm zijn en een beetje gaan tintelen. Dat komt door de activering van je voetspieren en zenuwuiteinden in je voeten.

Drink daarna een lekker kopje thee uit je thermoskan of rijd naar het paviljoen De Oostvaarders in het Natuurbelevingcentrum voor een gezond ontbijt of high tea.