Meer bewegen - hoe doe je dat?

Hoeveel beweeg jij op een dag?

meer bewegen ga wandelen
Meer bewegen- hoe doe ik dat @Foto Lennsart73

Ook al weten we dat beweging goed is, toch bewegen we vaak nog te weinig. Uit onderzoek door Motivaction in oktober 2021 blijkt dat 49% van de Nederlanders niet genoeg beweegt. Dit betekent dat er geen compensatie is voor een dag waarop men veel zit.

Te lang zitten kan leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas. Volwassenen en ouderen van 65 jaar en ouder zitten gemiddeld 8 tot 10 uur per dag, en slapen nog eens gemiddeld 8 uur. Dit betekent dat ze per dag ongeveer 17 uur inactief zijn. Dit kan en moet beter!

 

 

Beweeg meer!

Het is mogelijk om elke dag 30 minuten te wandelen. Maak er een routine van en verdeel de beweegmomenten gedurende de dag. Wandel elke dag minimaal tien minuten in je lunchpauze en parkeer je auto verder van je werk. Op deze manier wandel je aan het begin en einde van je werkdag al een stukje. Zo kom je al snel uit op 30 minuten wandelen.

Daag jezelf uit om meer te bewegen. Veel vrouwen dragen een Fitbit om het aantal stappen te tellen. Het maakt ook inzichtelijk als je te lang gezeten hebt. Je komt dan minder snel aan je aantal stappen. Volgens de Hartstichting is streven naar 8000 stappen per dag een mooi doel. Dit geeft je snel een betere gezondheid en meer energie.

 

Verbeter je gezondheid

Als je nog niet elke dag een half uur kunt wandelen, begin dan met kleine stapjes. Sta elk uur op uit je stoel en loop naar de keuken om een glas water te drinken. Loop de trap op of sta op als je aan het bellen bent. Om je lichaam te activeren kun je ook je knieën heffen. Begin maar eens met tien keer links en rechts. Beweeg daarbij ook je armen. Je zult voelen dat je hartslag en ademhaling iets omhoog gaat. Als dit goed gaat kun je ook gaan dribbelen. Stilstaand joggen is een goede manier om met een veel mindere belasting voor je pezen en spieren je conditie langzaamaan te verbeteren.

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt voor een betere doorbloeding in je spieren en organen. Ook zal je hersenen beter doorbloed zijn waardoor je humeur zal verbeteren.


Beweeg workshops

NOC NSF beweeg workshop aldefit almere

Wil jij weten hoe je eenvoudig meer gaat bewegen en werken aan je gezondheid? Kom dan naar de workshop Vitaliteit - zo kun je meer bewegen. Deze workshop is tot stand gekomen met het sport stimuleringsfonds van het NOC*NSF.

 

Dit gaan gaan we doen

  • Wat is de beweegnorm?
  • Hoe ga je meer bewegen?
  • Wat als dit niet vanzelfsprekend is?
  • Jouw mogelijkheden in kaart brengen
  • Spierversterkende en balansoefeningen
  • ChiWalking, minder belastend voor je lichaam
  • Tips en trucs
  • Lachen en plezier hebben

Na deze beweeg workshop weet jij hoe je vitaal en gezond blijft.

De vitaliteitsworkshops vinden meerdere keren per jaar plaats. Klik op de agenda voor andere wandelactiviteiten. Neem contact op met Evert als je interesse hebt in de workshop.

 


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

aldefit, natuurlijk wandelen workshop vitaliteit zo ga ik meer bewegen
Foto @Anoukjaniek

Heel Almere in beweging - iedereen gezond

 

Wandelen is een geweldige manier om te bewegen en er zijn steeds meer mogelijkheden om samen te wandelen. 

Zo kun je drie keer per week met Geert  ‘Wandelen in Flevoland’ of bij Stichting 5000stappen wandelen met buurtgenoten. Tijdens het wandelen kun je genieten van de natuur en heb je tegelijkertijd leuke gesprekken met je wandelmaatje.

Maar wat als wandelen moeilijker is voor jou?

Als gastspreker bij het Parkinson-café Lelystad heb ik laten zien hoe je met kleine stapjes meer kunt bewegen en wandelen. Tijdens de middag hebben we het langdurig zitten regelmatig onderbroken en oefeningen gedaan om het lichaam weer actief te maken. De deelnemers voelden zich na afloop energieker!

Ook Parkinson-patiënten hebben baat bij wandelen. Zo blijven hun spieren soepel en krijgen ze meer zelfvertrouwen in hun eigen kunnen. Als je moeite hebt met wandelen, is het goed om gerichte wandeltraining te volgen. Ik heb meerdere patiënten geholpen met hun wandeltechniek. Het geeft een gevoel van eigenwaarde dat je nog mobiel bent en af en toe een wandeling kunt maken.

Er zijn veel mogelijkheden om meer te bewegen op jouw eigen niveau en te werken aan je gezondheid. Kijk wat bij jou past en pas het toe! Als wandel- en beweegcoach help ik graag om gezonde routines te ontwikkelen voor een fit lichaam.