Meer bewegen - hoe doe je dat?

meer bewegen ga wandelen
Meer bewegen- hoe doe ik dat @Foto Lennsart73

Trek jij dagelijks je wandelschoenen aan voor een wandeling?

We weten het allemaal, maar toch bewegen we te weinig.

Uit onderzoek van Motivaction (oktober 2021) blijkt dat we niet genoeg bewegen. Zo geeft 49% van de Nederlanders aan niet te compenseren voor een dag veel zitten.

Dat te lang zitten slecht voor je gezondheid is, is op zich geen nieuws. Het vergroot de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas.

Hoeveel uur zit de volwassenen en ouderen (65+) per dag? Reken mee, gemiddeld kom je snel uit op 8 en de 10 uur per dag! Daar komt ook nog een gemiddeld 8 uur slaap bij. Dan zit je snel op 17 uur inactiviteit. Dat kan en moet beter! 

 

Ga meer bewegen!

Voldoende bewegen is haalbaar. Het is mogelijk om elke dag 30 minuten een wandeling te maken. Zorg dat het een routine wordt. Verdeel je beweegmomenten en wandel elke dag minstens tien minuten rond je lunchpauze en parkeer je auto verder van je werk. Zo wandel je aan het begin en einde van je werk al een stukje.

Daag je zelf uit om meer te bewegen.

Veel vrouwen dragen een Fitbit om het aantal stappen te tellen. Het maakt ook inzichtelijk als je te lang gezeten hebt. Je komt dan minder snel aan je aantal stappen. Volgens de Hartstichting is 8000 per dag een mooi streven. Het geeft je snel een betere gezondheid en meer energie. 


Zo verbeter je de gezondheid

Lukt het je nog niet elke dag een half uur te wandelen? Begin met kleine stapjes. 

Zo ga jij te werk: sta elk uur op uit je stoel. Loop naar de keuken om een glas water te drinken. Loop de trap op of sta op als je aan het bellen bent. 

Om je lichaam te activeren kun je ook je knieën heffen. Begin maar eens met tien keer links en rechts. Beweeg daarbij ook je armen. Je zult voelen dat je hartslag en ademhaling iets omhoog gaat. Als dit goed gaat kun je ook gaan dribbelen. Stilstaand joggen is een goede manier om met een veel mindere belasting voor je pezen en spieren je conditie langzaamaan te verbeteren.

Door regelmatig meer te bewegen zorg je voor een betere doorbloeding in je spieren en organen. Ook zal je hersenen beter doorbloed zijn waardoor je humeur zal verbeteren.


Beweeg workshops

NOC NSF beweeg workshop aldefit almere

Wil jij weten hoe je eenvoudig meer gaat bewegen en werkt aan je gezondheid?

Kom ook naar de workshop Vitaliteit - zo kun je meer bewegen. 

Deze workshop is tot stand gekomen met het sport stimuleringsfonds van het NOC*NSF.

 

 

Wat gaan we doen?

  • wat is de beweegnorm
  • hoe ga je meer bewegen
  • wat als dit niet vanzelfsprekend is
  • jouw mogelijkheden in kaart brengen
  • spierversterkende en balans oefeningen
  • ChiWalking, minder belastend voor je lichaam
  • tips en trucs
  • lachen en plezier hebben

 

Na deze beweeg workshop weet jij hoe je vitaal en gezond blijft.

De vitaliteitsworkshops worden meerdere keren per jaar gegeven.

Neem contact met Evert op als je interesse hebt in de workshop. 

 

 

Klik op de agenda voor andere wandelactiviteiten.

 


fit en vitaal evert aldewereld

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

aldefit, natuurlijk wandelen workshop vitaliteit zo ga ik meer bewegen
Foto @Anoukjaniek

Heel Almere in beweging - iedereen gezond

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om samen meer te bewegen met wandelen. Zo kun je drie keer per week met Geert  ‘Wandelen in Flevoland’ of bij Stichting 5000stappen wandelen met buurtgenoten. Tijdens het wandelen kun je genieten van de natuur en heb je tegelijkertijd leuke gesprekken met je wandelmaatje.

 

Maar wat als je moeite hebt om te wandelen?

Zo was ik laatst als gastspreker uitgenodigd bij het Parkinson-café Lelystad. Tijdens deze middag heb ik de aanwezigen laten ervaren hoe je met kleine stapjes meer kunt bewegen en wandelen. Uiteraard hebben we het langdurig zitten regelmatig onderbroken en oefeningen gedaan die het lichaam weer actief maakt. Ik voelde de energie van de deelnemers! 

Ook Parkinson-patiënten hebben voordeel aan wandelen. Zo blijven hun spieren soepel en hebben ze meer zelfvertrouwen in hun eigen kunnen. Als je moeilijker kunt wandelen is het goed om een gerichte wandeltraining te volgen. Ik heb meerdere patiënten mogen helpen bij hun wandeltechniek. Het geeft zelfvertrouwen dat je nog mobiel bent en af en toe een wandeling kunt maken.

 

Denk ik mogelijkheden. Hoe kun je op je eigen niveau meer bewegen en werken aan je gezondheid.

Kijk naar wat bij jou past en ga het toepassen!

Als wandel- en beweegcoach help ik graag routine aan te brengen voor een gezond en fit lijf.