Fit met Aldefit

Wandelen met diabetes

Diabetes, wandel mee met aldefit voor een gezond lichaam
Wandelen met diabetes

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert het risico van diabetes type 2.                                                                                  

Als je meer gaat wandelen verklein je de kans op de fysieke gevolgen van suikerziekte.

 

Maar wat is diabetes nu eigenlijk?

Het lichaam kan bij diabetes type 2 het glucosegehalte in het bloed niet goed reguleren. 

Als je te veel bloedsuiker in je bloed hebt, reageert je lichaam daarop door insuline aan te maken.

Door een goed eetpatroon of dieet en door intensiever te bewegen is je lichaam beter in staat om insuline aan te maken.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat bewegen, bij uitstek intensief wandelen, een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerwaarden.

Dagelijks bewegen verbetert de conditie en weerstand en de insulinegevoeligheid.

 

In een korte video legt Diederik dit uit.

 

Is wandelen gezond?

Ja, wandelen is gezond omdat je je lichaam niet te zwaar belast met wandelen. Wandelen heeft vele gezondheidsvoordelen. 

Zo zullen je botten en spieren (vooral je beenspieren) sterker worden. Als je stevig doorwandelt wordt ook je hartspier getraind.

Regelmatig wandelen levert veel gezondheidsvoordelen op. Door meer te bewegen ga je je steeds beter voelen. 

Wandelen is een goede manier om gewicht kwijt te raken. Wandelen kun je relatief (bijvoorbeeld vergeleken met hardlopen) lang volhouden. Het heeft als voordeel dat het geen blessuregevoelige sport is. 

Waarom is in de avond wandelen aan te bevelen?

Dit zijn dé vijf redenen om een avondwandeling te maken

  • Wandelen helpt je spijsvertering op gang en het helpt je om de nodige calorieën te verbranden.
  • Heb je een drukke en stressvolle dag gehad? Dan is het heel fijn om 's avonds nog even je gedachten te ordenen of juist afleiding te zoeken.
  • In de avonduren is het meestal wat rustiger met verkeer dan overdag. Hierdoor kun je meer genieten van de rust en van de natuur om je heen.
  • Tijdens het wandelen met je partner kom je tot gesprekken die je als je op de bank zit niet gehad zou hebben.
  • Na een avondwandeling kom je ontspannen thuis, waardoor je makkelijker in slaap valt. Je slaapt dieper en daardoor ben je de volgende ochtend beter uitgerust.

Is wandelen goed om af te vallen?

Ja, wandelen kan eraan bijdragen dat je gewicht verliest, doordat je vet verbrandt tijdens het wandelen. 

Let wel op dat je dan stevig doorwandelt, waarbij je hartslag iets omhooggaat. Uiteraard moet je minder eten dan je verbruikt. Dus na je wandeling niet gelijk een sportdrankje drinken, maar gewoon lekker kraanwater.

 

Wanneer je meer beweegt, verbetert je stofwisseling. Wandelen kun je relatief (bijvoorbeeld vergeleken met hardlopen) lang volhouden en op die manier kun je veel energie verbruiken. Bovendien verbrand je tijdens wandelen relatief veel vet. Om af te vallen kan periodiek vasten een goede bijdrage leveren. Zorg dat je na je avondmaaltijd stopt met eten en probeer de volgende dag je ontbijt uit te stellen. Zo kan je lichaam al het voedsel van de vorige dag verteren en komen je darmen tot rust. Hoe langer je ontbijt uitstelt hoe meer je lichaam over zal gaan op vetverbranding. Als je een hongergevoel krijgt kan je altijd kraanwater of thee drinken. Mocht je toch iets willen eten, neem dan een paar nootjes in plaats van zoetigheid. Zoetigheid zorgt voor een suikerpiek waarna je een hongergevoel krijgt. Het in kleine beetjes eten van nootjes (vetten) zorgt dat je lichaam overgaat op vetverbranding.

Calorieverbruik bij stevig wandelen (6-7 kilometer per uur)

Wie 70 kilo weegt: 5 calorieën x 70 kilo = 350 calorieën per uur. 

Is wandelen op een nuchtere maag slecht?

Nee, wandelen op een lege maag is niet slecht, sterker nog, er wordt geadviseerd om minstens twee keer per week zonder te ontbijten een stevige wandeling te maken. Omdat je dan nog geen koolhydraten gegeten hebt, zal je snel je vetreserves aanspreken.

Tijdens het wandelen krijg ik naar verloop van tijd dikke handen, is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Doordat tijdens het lopen je armen vaak naar beneden zijn, stroomt het bloed makkelijker naar je handen.

Dit kun je eenvoudig verhelpen door tijdens het lopen een vuist te maken van je handen. Houd je vuist ongeveer tien seconden vast en ontspan je handen. Dit kun je een paar keer achter elkaar doen om de pijn en zwelling te verminderen.

Mocht je een rugzak dragen, dan kun je de lusjes of de schouderband aan de voorzijde met je handen vasthouden. Zo kan het vocht en je bloed weer normaal doorstromen in je handen.

Mocht je gebruik willen maken van wandelstokjes, kan dat ook. Je kunt wandelstokjes eenvoudig maken van een ronde stok (bezemsteel). Zaag twee stukjes af die iets groter zijn dan je hand (ongeveer 13 centimeter). Aan het uiteinde van de stok maak je van zacht touw twee lussen vast met een schroefoog.

De touwtjes kun je om je polsen doen, zodat je ze tijdens het wandelen ook gewoon kan laten bungelen en hierdoor minder snel op de grond zullen vallen. 

Mocht je deze wandelstokjes niet zelf kunnen/willen maken, neem dan contact met mij op. Dat zorg ik dat je ze op maat gemaakt bezorgd krijgt. Deze kosten € 15,- per paar, exclusief verzendkosten.

Hoe kan ik van een burn-out herstellen?

Om de dag minstens 30 minuten stevig doorwandelen kan een burn-out helpen tegengaan of herstellen. Doordat je in de buitenlucht stevig doorwandelt, krijgen je hersenen een impuls die de negatieve stemming in je brein/hersenen remt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de verschillende effecten van bewegen op ons brein bij verschillende psychische klachten.

Hierdoor is duidelijk geworden dat intensief wandelen als therapeutisch middel onder andere ingezet kan worden bij ADHD, angstklachten, burn-out & stress, depressie en posttraumatische stressstoornis.

 

Beweging heeft dus een positief effect op een aantal belangrijke stoffen die ervoor zorgen dat het brein beter functioneert. Door intensief te gaan lopen, vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine.

Endorfine bestaat bekend als het snelstwerkende anti-stresshormoon, omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.

Lichaamsbeweging verhoogt ook het gehalte aan dopamine, waardoor het humeur en gevoelens van welbehagen verbeteren en het aandachtssysteem wordt aangezwengeld.

Dopamine heeft alles te maken met motivatie en aandacht.

Uit onderzoek is gebleken dat chronische lichaamsbeweging de opslag van dopamine in het brein verhoogt.

Ook activeert het de productie van dopaminereceptoren in het beloningscentrum van het brein, en dit zorgt voor een bevredigend gevoel wanneer je iets hebt gepresteerd.

Met intensief wandelen verhoog je verder het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen.

Het helpt ook stress te voorkomen door het effect van cortisol te neutraliseren.

 

In mijn praktijk heb ik meerdere klanten kunnen helpen met burn-out klachten. Ook als je tegen een burn-out aanzit, is wandelen een goede oplossing. Ik begeleid je tijdens het wandelen,  je krijgt weer grip op je situatie en kun je de oorzaken gaan aanpakken. Uiteraard moet je wel geduld en doorzettingsvermogen hebben om tot een structurele oplossing te komen. Tijdens mijn programma krijg je een wandeldagboek waarin jij noteert hoe jij je voelde voordat je ging wandelen en schrijf ook op hoe jij je voelde na afloop van je wandeling. Dit gaat je zeker helpen, doordat je na verloop van tijd gaat zien dat je vrolijker door het leven gaat.

Mijn wandelprogramma gaat je helpen je stress aan de pakken en te verminderen!

 

Conclusie: blijf niet stilzitten met je problemen, maar maak de ene dag een kleine wandeling van ongeveer 12 minuten en de andere dag een stevige wandeling van 30 minuten om je lekkerder te gaan voelen.

 

Wil jij herstellen van je burn-out, ik ga je daarbij helpen. Lees hier verder wat ik voor je kan betekenen

Heb jij een vraag die er niet bijstaat?

Elke week komen en vragen en antwoorden bij, dus kijk regelmatig voor updates!

Heb jij nog een vraag? Stel hem gerust! Mijn wandelvraag is:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.